Op de onderzeeboot is bloed van de journaliste gevonden
NOS NieuwsAangepast

Romp van Zweedse journaliste was verzwaard met stuk metaal

De menselijke overblijfselen die in de zee bij Denemarken zijn gevonden zijn van de Zweedse journaliste Kim Wall. Dat heeft de Deense politie bekendgemaakt.

Op een persconferentie meldde de politie dat er een stuk metaal aan de torso was vastgemaakt. "Waarschijnlijk bedoeld om het te laten zinken", zei een woordvoerder. Ook zijn er sporen gevonden die erop wijzen dat iemand lucht uit de romp heeft geprobeerd te duwen, zodat het niet zou blijven drijven.

Wall (30) was met de Deense uitvinder Peter Madsen vertrokken in zijn zelfgemaakte onderzeeboot, om daar een reportage over te schrijven. De onderzeeër zonk op 11 augustus, waarna Madsen werd gered. Van Wall ontbrak ieder spoor. De politie meldt dat er in de boot bloed van de journaliste is gevonden.

De gezonken onderzeeër UC3 Nautilus van Madsen wordt op de wal gehesen

Direct nadat Madsen uit zee was gered zei hij tegen journalisten en de politie dat hij Wall aan land had gezet bij Kopenhagen. In verhoren door de politie verklaarde de uitvinder later dat Wall door een ongeluk aan boord om het leven was gekomen en dat hij haar "een zeemansgraf had gegeven". Zijn advocaat laat vandaag weten dat Madsen bij die verklaring blijft.

De uitvinder zit nog vast op verdenking van dood door nalatigheid. De politie zegt dat er reden is om aan te nemen dat hij de onderzeeër bewust heeft laten zinken.

Journaliste Kim Wall

Afgelopen week spoelde de torso van een vrouwenlichaam aan bij het Deense eiland Amager. De politie kon niet direct zeggen of het om de journaliste ging en liet dna-onderzoek doen naar de resten. Daaruit blijkt nu dat het gaat om Kim Wall. "De politie brengt ook gruwelijke details naar buiten", vertelt correspondent Rolien Créton. "Namelijk dat het hoofd en de ledematen bewust zijn verwijderd."

De politie tast nog in het duister over wat er aan boord is gebeurd. "Dat onderzoek is nog in volle gang", zegt Créton. "Zo is de politie nog op zoek naar de ledematen en het hoofd en wordt de onderzeeboot onderzocht op sporen. Het onderzoek van de boot verloopt moeizaam omdat sporen zijn weggespoeld."

Veel Denen geloofden de beroemde uitvinder aanvankelijk toen hij zei dat Wall veilig was. "Niemand heeft dit zien aankomen. Hij is een excentrieke uitvinder die met iedereen ruzie had. Tegelijkertijd was hij geniaal in zijn uitvindingen."

Wat weten we van het duikbootmysterie en de dode journaliste Kim Wall

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl