Kim Wall
NOS NieuwsAangepast

Ook steekwonden op romp Zweedse journalist Kim Wall

Het Deense Openbaar Ministerie heeft nieuwe details gepresenteerd over de lugubere dood van de Zweedse journalist Kim Wall. Haar lichaam spoelde aan zonder ledematen en hoofd, twee weken nadat ze aan boord was geweest van de duikboot van de Deen Peter Madsen, de hoofdverdachte in deze zaak. Nu blijkt dat op haar romp ook vijftien steekwonden zitten, onder meer in haar geslachtsdeel.

Op de werkcomputer van Madsen zijn bovendien video's gevonden waarin vrouwen worden onthoofd en gewurgd. De politie denkt dat de moordpartijen op de video's echt zijn. De gewelddadige video's dienen als ondersteunend bewijs in de zaak tegen de excentrieke uitvinder en ruimtevaartondernemer.

Een en ander kwam ter sprake tijdens een zitting om te bepalen of Madsen langer vast moet blijven zitten. Het politieonderzoek loopt nog, maar het OM is overtuigd van Madsens schuld. Gevonden dna-sporen van Wall onder Madsens vingernagels, op zijn gezicht en zijn nek onderschrijven die verdenking. Volgens de openbaar aanklager is nog niet duidelijk waaraan de 30-jarige Wall precies is overleden.

'Ongeluk en zeemansgraf'

Wall raakte vermist nadat zij begin augustus op reportage was geweest met de uitvinder Madsen. De zelfgebouwde duikboot zonk, Madsen werd gered.

In eerste instantie zei de uitvinder dat hij de journalist in Kopenhagen had afgezet voordat zijn schip zonk. Later veranderde hij die verklaring. Hij zei dat ze aan boord verongelukte door een dichtvallend luik en dat hij haar een zeemansgraf had gegeven. Madsen houdt vol dat hij onschuldig is. De computer met de wurgvideo's werd volgens hem ook gebruikt door anderen.

De Deen werd al verdacht van dood door schuld voordat Wall werd gevonden. Toen haar romp aanspoelde, voegde het OM lijkschennis toe aan de lijst van verdenkingen. Volgens de politie zijn haar hoofd en ledematen met opzet na haar dood verwijderd. Ook zei de politie dat haar romp is verzwaard met een stuk metaal en dat de lucht uit haar borst is gedrukt, zodat ze niet zou blijven drijven. In de onderzeeër is bloed gevonden van de Zweedse vrouw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl