Reuters

Gebruikers in de zes landen waar Facebook sinds oktober vorig jaar een gescheiden nieuwsoverzicht test, zien meer nepnieuws langskomen. Dat schrijft The New York Times.

De zes testlanden, Slowakije, Sri Lanka, Cambodja, Bolivia, Guatemala en Servië, hebben een apart overzicht met nieuws: Explore. Uit onderzoek van de Amerikaanse krant, die sprak met onder anderen lokale journalisten, blijkt dat dit nepnieuws in het overzicht met vrienden en familie versterkt. Dit komt mede doordat zij eerder geneigd zijn opvallende berichten te delen of van commentaar te voorzien.

Afhankelijk van Facebook

Daarnaast merken de uitgevers in die landen een terugloop van verkeer van tussen de 30 en 60 procent. Dat terwijl lokale nieuwssites in deze landen vaak in grote mate afhankelijk zijn van Facebook.

In bijvoorbeeld Cambodja is het medium erg belangrijk geworden, schrijft de Times. "De leider van het land, Hun Sen, maakt het leven politieke tegenstanders, activisten en media moeilijk waardoor er in feite een eenpartijstaat ontstaat. Journalisten worden gearresteerd, kranten gesloten en Facebook is opgekomen als een belangrijk, meer onafhankelijk informatiekanaal."

Vorige week kondigde Facebook aan wereldwijd het nieuwsoverzicht te veranderen, mede na alle controverse waar het platform mee te maken heeft gehad. Wel moet worden opgemerkt dat het experiment in de zes testlanden anders is dan in de rest van de wereld. Hier is nu geen sprake van een gescheiden tijdlijn. Wat wel overeenkomt is het doel om berichten van vrienden en familie een prominentere plek te geven en nieuws dus minder zichtbaar te maken.

Boel sussen

Toen in oktober duidelijk werd dat Facebook met een gescheiden tijdlijn experimenteerde, ontstond er een storm van kritiek. Facebook probeerde daarna de boel te sussen door te zeggen dat het slechts een experiment was en dat er geen plannen waren om het breder uit te gaan gebruiken. Volgens The New York Times loopt de test in de zes landen nog altijd en is er geen einddatum in zicht.

STER reclame