NOS Nieuws

In Hawaï zijn nu twee mensen nodig om te waarschuwen voor een raket

"Test missile alert" en "Missile alert", oftewel "test raketalarm" en "raketalarm". Tussen deze twee opties in een uitklapmenu koos een werknemer van de Hawaii Emergency Management Agency (HEMA) zaterdagochtend bij een dienstwisseling de verkeerde. Dat zei een woordvoerder tegen The Washington Post.

Die fout bezorgde veel Hawaïanen de schrik van hun leven. Ze dachten dat de eilanden werden aangevallen met een raket. Dat was niet zo, de bedoeling was om het waarschuwingssysteem intern te testen en dus niet daadwerkelijk het publiek een bericht te sturen.

Het duurde bijna 40 minuten totdat mensen die dekking hadden gezocht, opgelucht konden ademhalen. Dit kwam doordat er geen mogelijkheid bestond de waarschuwing te annuleren, of direct een bericht te sturen dat het een vals alarm was, Twitter daar gelaten. Het federale agentschap voor crisismanagement moest de hersteltekst eerst goedkeuren.

De werknemer die de fout maakte, is tijdelijk herplaatst. HEMA is niet van plan om hem te ontslaan.

Tweede persoon

Om te voorkomen dat zo'n fout met zulke verstrekkende gevolgen ooit nog een keer wordt gemaakt, heeft HEMA de procedure aangepast. Er is nu een tweede persoon nodig om een raketalarm uit te kunnen sturen. En mocht dat nodig zijn, dan kan dat nu binnen enkele seconden worden geannuleerd.

Wij hebben een heel zorgvuldig veiligheidsprotocol waardoor zo'n fout bij ons waarschijnlijk niet gemaakt wordt.

Marco Zannoni

Hawaï bereidt zijn inwoners als eerste Amerikaanse staat voor op een mogelijke Noord-Koreaanse raketaanval. Sinds september klinkt maandelijks een luchtalarm om burgers voor zo'n aanval te waarschuwen. Dit alarm ging afgelopen zaterdag niet af, wat wel had moeten gebeuren als er echt een raket onderweg zou zijn geweest.

Nederland

Een fout zoals in Hawaï zal door NL-Alert waarschijnlijk niet gemaakt worden omdat Nederland een "een heel zorgvuldig veiligheidsprotocol" heeft, zegt Marco Zannoni, directeur van het Instituut voor Veiligheids- en Crisimanagement (COT) tegen Nieuwsuur. "Er zijn mensen met mandaat om zo'n boodschap te kunnen versturen, getrainde professionals die dat niet zonder overleg doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl