Vals alarm over inkomende raket Hawaï 'onacceptabel'

Aangepast
sighpoutshrug
Oahu Life
we're not dead!!! (yet)

Politici in Hawaï hebben boos gereageerd op de waarschuwing voor een raketaanval, die gisteren werd verspreid door de hulpdiensten in de staat. Honderdduizenden mensen kregen het bericht en zochten dekking. Pas bijna 40 minuten later hoorden zij dat er niets aan de hand was en dat iemand het bericht per ongeluk had verstuurd.

"Wat er is gebeurd, is onacceptabel", laat senator Brian Schatz weten. "De hele staat was doodsbang. Er moet snel worden uitgezocht wie er schuldig is en er moeten maatregelen worden genomen."

Scott Saiki, voorzitter van het Hawaïaanse Huis van Afgevaardigden, zegt dat het waarschuwingssysteem heeft gefaald. "De betrokken overheidsinstellingen zijn duidelijk niet voorbereid. Ze hebben niet genoeg capaciteit om om te gaan met noodsituaties."

De Hawaïaanse senator Donna Mercado Kim waarschuwt ervoor dat zulke fouten de integriteit en het vertrouwen in het alarmsysteem schaden.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Paniek na valse raketmelding Hawaï

Ongeveer 10 minuten na het verspreiden van de waarschuwing via mobiele telefoons liet het verantwoordelijke Emergency Management Agency via Twitter weten dat het ging om een vals alarm. Alleen bereikte dat bericht niet veel mensen, omdat velen niet op Twitter zitten.

Een nieuw waarschuwingsbericht om het vorige in te trekken werd pas 38 minuten later verstuurd.

Vertrouwen

Het Emergency Management Agency schrijft in een verklaring dat er maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat zulke fouten nog een keer worden gemaakt. Ook wordt er gekeken naar het aanpassen van de procedures om berichten in te trekken.

"We snappen dat valse meldingen zoals deze het vertrouwen in onze systemen kunnen aantasten. We begrijpen dat het noodzakelijk is dat alarmberichten altijd kloppen", schrijft het agentschap.

Luchtalarm

Vanwege de dreiging vanuit Noord-Korea heeft Hawaï vorig jaar besloten om het luchtalarm op de eilanden weer maandelijks te testen, zoals dat tijdens de Koude Oorlog gebeurde.

Bij de laatste test, in december, ging het slechts bij 93 procent van de sirenes goed. In twaalf gevallen werd per ongeluk het geluid van een ambulance afgespeeld, in plaats van het luchtalarm. Daarnaast waren de sirenes in het toeristische Waikiki amper te horen.

Het luchtalarm is gisteren, tijdens de valse mobiele melding, ook niet afgegaan. Als er echt een raket onderweg was geweest, had dat wel moeten gebeuren.

STER Reclame