1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Hollandse Hoogte | Bart van Overbeeke
NOS NieuwsAangepast

Zangbundel over 'veldwerksletten' breekt Utrechtse studievereniging op

Een liederenbundel met daarin "walgelijk seksisme, vrouwenhaat en verkrachtingsfantasieën" brengt de studievereniging Utrechtse Aardwetenschappen Vereniging (UAV) in de problemen. "Furieuze" ouders hebben de kwestie aangekaart. De Universiteit Utrecht heeft inmiddels de financiering van de vereniging van studenten Aardwetenschappen opgeschort en laat de zaak onderzoeken.

Dat schrijft NRC. De UAV noemt de liederen "woorden op papier die zeker niet serieus genomen moeten worden", maar zegt desondanks dat woorden als "hoer" en "slet" uit de bundel worden geschrapt.

Seksisme onder studentenverenigingen is al langer een maatschappelijk thema. Begin vorig jaar trad het Groningse corpslid Milou Deelen naar buiten met liederen bij haar vereniging Vindicat, waarin zij werd uitgemaakt voor "slet" en "laag wijf". Later schorste datzelfde Vindicat roeivereniging Aegir vanwege seksistische artikelen en het uitroepen van een "slet van de zomer".

In de betwiste Utrechtse liederenbundel staan dertien liederen met teksten die worden gezongen door de eerstejaars tijdens het jaarlijkse introductiekamp van de vereniging. In vijf van die liedjes gaat het over "veldwerksletten" en "kuthoeren".

'Derde been'

In Te Lam om te zingen wordt gesproken van een "derde been". "Ik ram er stenen mee kapot / Maar 'k douw 'm liever in je grot." Het meisje vindt het "wonderbaar" en "raar", want "ik ben pas veertien jaar".

Ouders kaartten de kwestie in oktober al aan bij de universiteit. Maar het hoofd van de afdeling aardwetenschappen zei volgens de ouders destijds niet in te kunnen grijpen omdat studieverenigingen onafhankelijk zijn. UAV heeft rond de duizend leden. Van de eerstejaars is 30 procent vrouw en 70 procent man. Overigens is een studievereniging iets anders dan een gezelligheidsvereniging als bijvoorbeeld Vindicat of het Utrechtse corps USC.

Behalve over de "grot" van vrouwelijke aardwetenschappers in spé, die door de mannen wordt bezongen, krijgt ook het geslachtsdeel van de mannen aandacht van de vrouwen. In Tango, een duet tussen de mannen en vrouwen, zingen zij: "Het gras was lang, zijn boxer kort. Die heb ik van zijn reet gesjord. Ik keek hem heel verbijsterd aan. En zei: doe die boxer maar weer aan."

'Wa-wa-wa-waanzinnig geneukt'

Ook in de Kinderen voor Kinderen-parodie Ik heb zo keihard geneukt komen de vrouwen aan het woord: "Ik ben zo wa-wa-wa-waanzinnig geneukt / jij hebt je hamer in mijn grotje gebeukt / Hieperdepiep, jij zit zo diep / want jouw lul is zo dik en zo groot."

"Zoals een vierjarige lacht om poep-en-piesgrapjes, zo lacht een student om seks", zo verantwoordt student en verenigingsvoorzitter Marleen Ketelaars de schunnige liederen. Naar aanleiding van de klacht heeft de UAV verschillende studenten gevraagd of zij seksisme of seksuele intimidatie binnen de vereniging ervaren. Dat is volgens haar niet het geval.

Maar na verschillende gesprekken is dus wel besloten de woorden hoer en slet uit de bundel te schrappen. "Daarmee denigreer je de vrouw", zegt Ketelaars. "Dat kan gewoon niet. De maatschappij verandert."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl