NOS NieuwsAangepast

Ontgroeningen in Nederland: van slachtafval tot kippenseks

Een gepubliceerde bangalijst en een aspirant-lid dat het ziekenhuis ingeslagen is. Twee incidenten waarmee het Groningse studentencorps Vindicat sinds vorige week in het nieuws is. Groningen is er nu echt klaar mee, maar het is nog maar de vraag of dit het laatste incident bij een studentenvereniging zal zijn.

De eerste berichten over ontgroeningen stammen al uit de zeventiende eeuw. De ontgroening is voor de meeste studentenverenigingen een hoogtepunt. De tijd dat nullen, novieten, klooien of feuten moeten bewijzen dat ze het lidmaatschap van de vereniging waard zijn. En dat gaat vaak gepaard met fysiek en verbaal geweld. Een overzicht van de incidenten van de afgelopen 50 jaar:

Roetkapaffaire

In 1965 kwam een student van het Utrechtse studentengezelschap Tres Faciunt Collegium, jonkheer David Rutgers van Rozenburg, om het leven door de zogenoemde roetkapaffaire. Rutgers van Rozenburg kreeg tijdens zijn ontgroening een roetkap opgezet, die niet was behandeld met steenkoolroet maar met petroleumroet. Rutgers van Rozenburg stikte.

Ontgroeningen waren vaker stof tot discussie

Het bestuur van de Rotterdamse vereniging Sanctus Laurentius paste in 1988 een ontgroeningstraditie aan. De aspirant-leden moesten door gangen vol slachtafval kruipen, maar door een bacterie liepen tientallen studenten een huidziekte op. Het slachtafval werd na dat jaar vervangen door groenteafval.

Epileptische aanval

In 1997 komt Reinout Pfeiffer in Groningen om het leven na het drinken van een liter jenever. Hij moest bewijzen dat hij geschikt was om in een studentenhuis van Vindicat te mogen wonen. De bedoeling was dat Pfeiffer de jenever weer uit zou spugen, maar dat gebeurde niet. De student kreeg in zijn slaap een epileptische aanval en overleed.

Een paar weken later ging het weer mis bij Vindicat. Een kampleider reed over een slapende student heen. Die had de jongen in het donker niet zien liggen. Na deze gebeurtenissen werden de ontgroeningsregels aangescherpt. Zo moesten studenten minimaal zes uur per dag slaap krijgen en kwam er een alcoholverbod.

Studenten tijdens hun ontgroening op het Museumplein in Amsterdam in 1965

In 2002 besloot de Universiteit van Utrecht de subsidie aan studentenvereniging Veritas te stoppen. Eerstejaars studenten vielen flauw, kregen poep in het haar gesmeerd, moesten levertraan slikken en kregen bruistabletten toegediend zodat ze gingen schuimbekken. Volgens een onderzoek van de universiteit was er sprake van geestelijke en lichamelijke uitputting.

In hetzelfde jaar bemoeide cabaretier Youp van 't Hek zich met de ontgroening bij het Rotterdamsch Studenten Corps. Hij schreef in drie columns over de ontgroening van zijn neef. Van 't Hek noemde de ontgroening zeer vernederend en schreef dat studenten met bijvoorbeeld honkbalknuppels werden bedreigd. Ook werd een student met zijn hoofd in een toiletpot geduwd, nadat hij urenlang niks had mogen drinken.

Coma

In Groningen raakte in 2005 een student in coma nadat hij in korte tijd zes liter water had gedronken. Hij deed dat om zich te bewijzen voor de kroegcommissie van de studentenvereniging Albertus Magnus. Hij lag anderhalve dag in coma.

Ontgroening van studenten op het Waterlooplein in Amsterdam, 2012

In 2007 ging het verhaal dat Utrechtse studenten gedwongen seks moesten hebben met kippen. Daarnaast moesten ze dierenbloed drinken en met een penis van een stier op zak lopen. De seks met kippen is na een onderzoek niet bewezen.

In Amsterdam moesten studenten van Unitas goudvissen doorslikken. De studenten kregen in 2007 in Groningen een flesje water met een goudvis erin. Die moesten ze naar Amsterdam brengen, waar hen werd gesommeerd het flesje met inhoud op te drinken.

Brandwonden

In 2010 liep het ook weer in Groningen uit de hand. Een student had zich verkleed als Sinterklaas en werd in brand gestoken. Daarbij liep hij tweede- en derdegraads verwondingen op. De jongen vroeg zelf om in brand te worden gestoken. Door een sprong in water redde hij zichzelf.

Pas 40 uur na de ontgroening ging hij naar het ziekenhuis. De student die de jongen in brand stak, kreeg 50 uur werkstraf. Het dispuut van de studentenvereniging Albertus Magnus werd geschorst door het bestuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl