Milou Deelen is helemaal klaar met slutshaming
Aangepast

'Ik moet er niet om lachen als ik voor hoer word uitgemaakt'

Milou kun je doen "voor een pakje peuken en een Smirnoff." Dat wordt over haar gezongen op studentenvereniging Vindicat. Ze is uitgemaakt voor hoer, slet en laag wijf. En als ze commentaar levert, krijgt ze te horen dat het grappig bedoeld was. "Ik moest écht niet lachen."

Anderhalf jaar geleden werd Milou Deelen (21) lid van de Groningse studentenvereniging. Nu is ze klaar met de opmerkingen. Ze zette een protestvideo op Facebook, die ze samen met Jonna Bruinsma maakte in het kader van Internationale Vrouwendag. De video is inmiddels al meer dan 100.000 keer bekeken. "Mijn seksualiteit is van mij."

Het is geen nieuw verhaal bij het corps. Corpsmeisjes worden vaker uitgemaakt voor hertjes, sletjes en hoertjes. Maar voor de studente Europese Talen en Culturen is dat niet acceptabel. "Slutshaming gebeurt overal en dat is niet oké", schrijft Milou. "Als ik een grap maak over mezelf is dat mijn grap. En als je het allebei grappig vindt om zo met elkaar te praten, dan is dat prima. Maar ik vraag er niet om om vernederd te worden vanwege mijn seksualiteit."

Laagste meisje van het jaar

Een van de tradities bij Vindicat is volgens Milou dat corpsleden een liedje zingen over het meisje dat ze het makkelijkst het bed in krijgen. Vorig jaar ging het liedje over Milou, schrijft ze. Zij was het 'laagste meisje van het jaar'. Milou schrijft: "Ik was het lijdend voorwerp van het lied dat jaarlijks door tientallen jongens wordt gezongen. Ik schaamde me diep en voelde me vernederd."

Volgens Milou is het vooral ook heel krom. "Ik heb als vrouw net zoveel recht op seksualiteit als mannen. Als jongens seks hebben en hier openlijk over spreken is het tof. Als meisjes zoals ik dit doen, daalt ons respect of onze waardigheid." Milou is zelf vrij open over haar seksualiteit. "Als ik een foto post van een feestje waarin ik een doorschijnend shirtje aan heb, of waar ik intiem dans, moet ik dat toch zelf weten. Ik vraag er niet voor om aan de schandpaal te worden genageld."

Dapper of hypocriet?

De reacties op haar video lopen sterk uiteen. Milou krijgt veel steunbetuigingen voor haar video. Veel reageerders noemen Milou dapper. Maar ook zijn er veel negatieve reacties. Milou wordt hypocriet genoemd.

Slutshaming is een maatschappelijk probleem

Milou Deelen

Ook krijgt Milou vaak te horen dat dit hoort bij het corps en dat ze zelf kiest voor deze cultuur. "Ik kies er toch niet voor om te worden vernederd? Het corps is ook heel leuk. Het heeft me veel gebracht, ik ben nog steeds lid en ik woon in een Vindicat-huis." Bovendien gaat dit volgens Milou niet alleen over Vindicat. "Ik heb met het bestuur gesproken. Ik weet dat Vindicat echt dingen wil veranderen in de cultuur. Maar het is ook groter, slutshaming is een maatschappelijk probleem."

En er worden zelfs oude privéfoto's gedeeld van Milou. In de comments wordt ze uitgemaakt voor slet, hoer en dat ze zielig is. Milou heeft zelf de reacties nog niet gezien. "Maar het bevestigt precies mijn boodschap. Dit is dus het probleem: dit is slutshaming. Kijk wat je over je heen krijgt als je je kwetsbaar opstelt."

Deel artikel: