Strijd voor vrouwenrechten krijgt gezicht in Italië
Met haar gereconstrueerde neus, haar door 18 operaties getekende huid, maar ook met haar zelfverzekerde glimlach is Lucia Annibali in Italië het gezicht van de strijd voor vrouwenrechten geworden. “Ik hoop dat ik vrouwen aanmoedig hun gewelddadige man te verlaten.”
Lucia werd in opdracht van haar ex in april 2013 door twee mannen met zwavelzuur overgoten. Ze raakte zwaargewond, maar overleefde het wel.
Ook in 2013 verloor een vrouw in het noorden van Italië haar zoontje toen haar man met een mes tekeerging. Dat gebeurde nadat de vrouw uit een opvangcentrum voor slachtoffers van huiselijk geweld was gezet omdat het vol zat.
Vanwege dat incident volgde afgelopen week een harde veroordeling van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens aan het adres van Italië.
Femicide
Het Zuid-Europese land kent ook heel wat voorvallen waarbij vrouwen bij huiselijk geweld om het leven komen. In 2016 waren dat er 108, de jaren daarvoor kende Italië nog meer zogeheten femicides, moorden waarbij vrouwen uit haat of jaloezie worden omgebracht door hun echtgenoot, vriend of ex. In het land met bijna zestig miljoen inwoners kwamen 111 vrouwen in 2015 door een partner of ex om het leven, in 2014 waren dat er 117.
De samenleving lijkt gewend te zijn aan dergelijke incidenten.
"Het valt op dat dit soort gevallen zich bijna wekelijks voordoen", zegt Italië-correspondent Rop Zoutberg over de incidenten waarbij vrouwen door een vriend of ex worden aangevallen. "Het zijn er veel, en het is iets waar de samenleving op de een of andere manier aan gewend lijkt te zijn. Soms volgt een kleine demonstratie na zo'n moord in een dorpje waar het gebeurde, maar daarna is de ophef weer voorbij tot een volgende incident."
Weeskinderen
Op het gebied van vrouwenrechten loopt Italië, dat bekend staat om zijn machocultuur, niet voorop. Toch zijn er lichtpuntjes. Onlangs nam het parlement wetgeving aan om weeskinderen te helpen, waarvan de moeder is omgebracht en waarbij de vader voor lange tijd de gevangenis in moet. Als de senaat met deze wet akkoord gaat, wordt het voor weeskinderen mogelijk afstand te doen van de achternaam van de vader die hun moeder vermoord heeft.
De 39-jarige Annibali werkt nu als consultant voor de Italiaanse overheid om geweld tegen vrouwen te bestrijden. Haar verhaal schreef ze op in het boek met de titel Io ci sono, wat Ik ben er betekent. Het boek is inmiddels verfilmd.