NOS NieuwsAangepast

Stormschade 10 miljoen euro, stormvloedkeringen 'werkten zoals gehoopt'

De eerste storm van het jaar heeft voor zo'n tien miljoen euro schade aan huizen en auto's veroorzaakt. Dat schat het Verbond van Verzekeraars. "Dat betekent dat het een redelijk forse storm was", zegt woordvoerder Rudi Buis.

Bekijk hieronder een overzicht van stormschades van gisteren:

Dit richtte de storm allemaal aan

Ter vergelijking: bij elke storm in 2017 bleef het schadebedrag lager. Gemiddeld is de jaarlijkse stormschade zo'n 50 miljoen euro.

Bomen ontwortelden sneller door rukwinden, doordat de bodem zeer nat is. De brandweer is gisteren honderden keren gebeld voor omgevallen bomen of schade aan gevels of daken. Op een aantal plekken raakten mensen gewond. Zo reed in Baarlo (Limburg) een automobilist tegen een omgevallen boom en een wandelaar in Heesch (Noord-Brabant) werd geraakt door een afgebroken tak.

Alleen op Vlieland was er sprake van een zware storm. Daar werd een uur lang windkracht 10 gemeten. Landinwaarts was dat windkracht 6 of 7. "Iets wat we bij veel herfst- of winterstormen zien", zegt Wilfred Janssen van Weerplaza.

Wel uitzonderlijk waren de felle rukwinden in de nacht van dinsdag op woensdag. In Vlissingen werd een windstoot van 141 kilometer per uur gemeten en in Utrecht een van 122 km/u. Janssen: "Die zien we in Nederland niet vaak." Dat verklaart mede waarom de stormschade hoger is dan gemiddeld.

De Maeslantkering werd onder grote belangstelling gesloten

Het goede nieuws is dat de vijf stormvloedkeringen - die voor het eerst in de geschiedenis tegelijk dicht waren - geen mankementen vertoonden. "Alles werkte zoals we vooraf hadden gehoopt", zegt Harold van Waveren. De waterveiligheidsdeskundige van Rijkswaterstaat benadrukt dat er nog wel een uitgebreide evaluatie komt.

'Goede controle'

"Het belangrijkste was dat de Maeslantkering het goed deed, want die sluit maar eens in de tien jaar." Het was de tweede keer ooit dat de kering in Zuid-Holland dichtging. Strikt genomen was het niet noodzakelijk. De sluis sluit normaliter computergestuurd bij een waterstand van 3 meter boven NAP. Dit jaar was de kering afgesteld op 2,6 meter.

Daarvoor was bewust gekozen, legt Van Waveren uit. "Voor een goede controle doen we af een toe een sluiting onder stormcondities. En het was inmiddels weer nodig de kering eens goed te testen." Eventuele problemen komen zo sneller aan het licht dan bij de jaarlijkse routinesluiting in de zomer.

Nu is de storm voorbij, maar aan de strijd tegen het water komt in Nederland nooit een eind. De hoge waterstanden in de Rijn, Vecht en IJssel zijn de volgende uitdaging. "Daar moeten we ons nu op concentreren", zegt Van Waveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl