NOS NieuwsAangepast

Alle vijf stormvloedkeringen waren dicht. Wat als ze niet zouden werken?

Nooit eerder gingen ze alle vijf tegelijkertijd dicht: de vijf grote stormvloedkeringen in Nederland. Tot vandaag. Ze waren gesloten vanwege de hoge waterstand en het stormachtige weer.

Het ging om de Hartelkering, de Hollandsche IJsselkering, de Maeslantkering, de Oosterscheldekering en de balgstuw bij Ramspol.

De stormvloedkeringen maken onderdeel uit van de Nederlandse verdedigingslinie tegen het water. Ze zijn nodig omdat zo'n 60 procent van ons land kwetsbaar is voor overstromingen: door rivieren die uit hun oevers treden (29 procent) en omdat ongeveer een vierde van Nederland onder de zeespiegel ligt (26 procent).

Door de stormvloedkeringen heeft Nederland de best beveiligde delta ter wereld. Maar wat zou er gebeuren als ze niet werken? Eerder zocht NOS op 3 in dit artikel en in onderstaande video uit hoe de Nederlandse verdediging tegen het water werkt en wat er gebeurt als de dijken breken en Nederland onderloopt.

Wil je weten of jij in kwetsbaar overstromingsgebied woont? Vul je postcode in op overstroomik.nl en bekijk of jij het risico loopt op natte voeten (of erger).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl