liveblog
NOS NieuwsAangepast

Westerstorm over hoogtepunt heen, honderden schademeldingen

De eerste westerstorm van 2018 is over zijn hoogtepunt heen. Er komen honderden schademeldingen binnen. 
liveblog gesloten

Dit was de eerste westerstorm

De eerste westerstorm van 2018 trok vandaag over Nederland. Code oranje werd van kracht vanwege de zeer harde windstoten. Omdat het water zeer snel steeg werden alle vijf grote stormvloedkeringen gesloten. Dat is nooit eerder gebeurd.

Intussen is de wind in kracht afgenomen en zakt het water weer. Wat overblijft zijn de vele honderden schademeldingen.

Hoe ontstaat een windstoot?

Update stormvloedkeringen

Twee van vijf grote stormvloedkeringen zijn weer open. Het gaat om de Oosterscheldekering en de balgstuw bij Ramspol. Om 21.00 zijn ook de Hartelkering en de Maeslantkering weer open. De Hollandsche IJsselkering blijft voorlopig dicht. Nooit eerder werden alle vijf stormvloedkeringen tegelijkertijd gesloten.

Wind neemt af, morgen regen

Vanavond neemt de wind verder af en vannacht wordt het op veel plaatsen droog. Morgen gaat het vrijwel overal regenen.

Veel schademeldingen door de storm

Op sociale media zetten veel mensen foto's van de stormschade. In Noord-Brabant rukte de brandweer zeker tweehonderd keer uit om te helpen. In de regio Utrecht kwamen 256 meldingen binnen.

Ziekenhuis Den Helder schrapt operaties

Het Noordwest Ziekenhuis in Den Helder heeft alle geplande operaties gecanceld. Het ziekenhuis heeft dit besloten nadat de dakbedekking dreigde los te laten vanwege de storm, schrijft NH Nieuws. Mogelijk worden ook de operaties van morgen opgeschort.

Oosterscheldekering gaat weer open

Ook de Oosterscheldekering gaat weer open, meldt Rijkswaterstaat. De stormvloedkering was eerder gesloten vanwege het hoge water.

'Super a-relaxed'

Schiphol had te kampen met de storm, maar vliegtuigen vertrokken nog wel. Ook dat van NOS-presentator Lucas van Meerendonk.

Vliegtuig vertrekt tijdens storm, 'echt super-arelaxed dit'

Modderstroom door Duits stadje

Ook onze oosterburen hebben last van de storm. In het Duitse plaatsje Kaufungen, gelegen in het hart van Duitsland, is een opvangbekken voor regen doorgebroken. Een modderstroom is door het stadje gegaan, er zijn geen slachtoffers.

Haas in een boom

Dieren slaan op de vlucht door extreem hoogwater in Biesboschpolder. "In dit soort situaties heb ik zelf weleens gezien dat een haas in een boom was geklommen", zegt een boswachter tegen Omroep Brabant.

Maar wat als de stormvloedkeringen niet werken?

Eentje gaat alweer open, maar eerder vandaag gingen alle vijf de grote stormvloedkeringen in Nederland dicht. Een uniek moment. Wat zou er gebeuren als ze niet werken?

Een stormvloedkering gaat weer open

De Ramspol, een van de vijf stormvloedkeringen die vandaag is gesloten gaat weer open. Dat duurt volgens Rijkswaterstaat zo'n drie uur.

Westerstorm over hoogtepunt heen

De westerstorm is over zijn hoogtepunt heen. Een uur geleden schaalde het KNMI af naar code geel. In de avond neemt de wind geleidelijk af.

Boom omgevallen bij Drakensteyn

In de tuin van kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche is een boom omgevallen. Bewoonster prinses Beatrix is ongedeerd, schrijft RTV Utrecht.

Operaties afgelast

Het Noordwest-ziekenhuis in Den Helder heeft vanmiddag uit voorzorg alle operaties afgelast, meldt het Noord-Hollands Dagblad. De dakbedekking boven de operatiekamers dreigde los te laten. Of de geplande operaties morgen doorgaan, is nog niet zeker, zegt een woordvoerder tegen de krant.

Tot vanavond zware windstoten

Tot vanavond zijn er zware en zeer zware windstoten. Ook komen er buien, mogelijk met onweer, meldt het KNMI. Aan het eind van de middag en vanavond neemt de wind af. In het noorden zijn perioden met regen, in andere gebieden komen enkele buien voor. De middagtemperatuur ligt rond de 8 graden Celcius.

Code oranje ingetrokken

Code oranje, die vanaf 11 uur gold, is ingetrokken. In het hele land geldt nu code geel voor zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur. In de avond neemt de wind geleidelijk af, schrijft het KNMI.

Omgevallen zeilboten en fietsen

In een jachthaven in Hellevoetsluis zijn zeilboten door de storm omgewaaid. Ook fietsen vielen om.

 • Klazien Vos
 • Rik van den Berg / NOS
  Omgevallen fietsen in

Sluiting Maeslantkering live op Facebook

Het is voor het eerst in tien jaar tijd dat de Maeslantkering dichtgaat. Bekijk de sluiting hier live op Facebook. Het sluiten duurt zo'n anderhalf uur.

Unicum: alle vijf grote stormvloedkeringen dicht

Alle vijf grote stormvloedkeringen sluiten vandaag vanwege de storm en de verhoogde waterstanden. Dat is nog nooit eerder voorgekomen, tweet Rijkswaterstaat. De Maeslantkering en de Hartelkering zijn de laatste twee keringen die vandaag dichtgaan.

Dode in Frankrijk

In het Franse Haute-Savoie is een skiër overleden door een boom die omviel, melden Franse media. BFMTV schrijft dat het gaat om een man van 21.

Storingen op het spoor

De storm zorgt voor storingen op het spoor. De treinen tussen Hilversum en Naarden-Bussum rijden tot in ieder geval 16.00 uur niet. Dit komt doordat platen van het dak van de watertoren in Bussum zijn losgerukt die dreigen op het spoor te waaien, schrijft Bussums Nieuws.

Tussen Zaandam en Alkmaar rijden er minder Intercity's. De treinen rijden weer normaal rond 15:00 uur. Reizigers moeten op een extra reistijd van ongeveer 15 minuten rekenen. Tussen Rotterdam Centraal en Breda rijden er minder treinen en is er vertraging. Dit duurt tenminste tot 17:30 uur. Er zijn ook treinstoringen door defecte treinen.

Rond 14.45 live op Facebook als Maeslantkering sluit

De Maeslantkering sluit straks hoogstwaarschijnlijk. Als dat het geval is, gaan we rond 14.45 live op Facebook.

Veel geïnteresseerden komen naar de Maeslantkering

252 Schipholvluchten geannuleerd

252 vluchten van en naar Schiphol zijn geannuleerd. Vliegschema's zijn voor de rest van de dag verstoord, laat de luchthaven weten. Eerder werd al bekend dat 176 vliegtuigen werden gecanceld. Het gaat vooral om vluchten van en naar Europese bestemmingen.

​'Maeslantkering waarschijnlijk dicht vanmiddag'

De Maeslantkering wordt ieder jaar getest, maar het is elf jaar geleden dat de kering onder storm-omstandigheden is dichtgegaan, zegt Pieter Beeldman van Rijkswaterstaat

'Maeslantkering waarschijnlijk dicht vanmiddag'

Ark los in Urk

 • Willem Weerstand
 • Willem Weerstand

In de haven van Urk is door de harde wind het drijvende bijbelmuseum VerhalenArk op drift geraakt. Het schip dat is gebouwd naar de Bijbelse beschrijving van de Ark van Noach heeft verschillende schepen in de jachthaven geramd.

Er zijn zeven personen en dieren aan boord. De KNRM probeert de opvarenden in veiligheid te brengen. Zij hebben reddingsvesten gekregen. Lees hier meer.

Drijvend bijbelmuseum losgeslagen

Rode Kruis vraagt hulp met zandzakken sjouwen

Burgernetwerk Ready2Help, onderdeel van het Rode Kruis, heeft mensen opgeroepen om te helpen met het sjouwen van zandzakken om de Kampereilanden te beschermen. Het is een voorzorgsmaatregel voor het geval het water stijgt. De eilanden zijn relatief kwetsbaar voor overstromingen. In Nederland zijn zo'n 30.000 mensen bij Ready2Help aangesloten.

KLM annuleert 96 retourvluchten

KLM heeft 96 retourvluchten geannuleerd die voor vandaag gepland stonden. Passagiers worden omgeboekt.

Geknakte torenspits

Torenspits breekt af in Moordrecht

Woonboot los

In Zaandam is een woonboot van de kant los geraakt, meldt NH Nieuws. Ook op de redactie van dit regionale medium is de storm te voelen.

Vogels gevlogen

Op verschillende plaatsen in Nederland zijn vogels ontsnapt.

In Tilburg is een vader op zoek naar de vogel van zijn dochtertje. De kooi stond in de tuin achter een glazen plaat om hem te beschermen tegen de wind. "Dat bleek dus niet genoeg", zegt vader Ard Broeders tegen Omroep Brabant.

Negen gewonden in Frankrijk

In Frankrijk zijn negen mensen gewond geraakt door de storm, van wie vier zwaargewond. Dat melden Franse media op basis van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Golven van vijf meter hoog

'Grotere schepen met helikopter binnengeloodst'

Verkeersleider scheepvaart Paul Pruis legt in IJmuiden uit dat het oponthoud voor de scheepvaart fors is. "De grotere schepen worden binnengeloodst met een helikopter, omdat er een golfhoogte is van vijf meter."

Pechvogel

'Goh, is dat niet toevallig jouw huis?' Max Landman las het appje vanmorgen en kon het amper bevatten. Op de foto was zijn huurhuis in Berkel en Rodenrijs te zien, zwaar beschadigd door de storm. "Ik ging ernaartoe, 5 minuten lopen vanaf het huis van mijn ouders waar ik was, en zag dat de hele gevel weg was geblazen door de storm."

Hoe het kon gebeuren, is nog een raadsel. De woningcorporatie gaat het morgen onderzoeken. "Ze zijn nu de laatste stukken puin aan het ruimen", zegt Landman aan de telefoon. "Binnen hebben we alleen waterschade en de muur staat nog overeind. Ik moet nu gaan", sluit hij plots af. "De verzekeraar staat voor de deur."

Max Landman en Suzanne de Groot naast hun gehavende huurhuis

Vrachtwagen gekanteld op A2, rijbaan dicht

De op A2 tussen Amsterdam en Utrecht is een vrachtwagen gekanteld. De hele rijbaan is dicht.

Ramspolkering gesloten

Stormvloedkering Ramspol in Overijssel wordt sinds 12.10 uur gesloten.

Komende twee uur hoogtepunt

NOS-weerman Peter Kuipers Munneke vertelt in het NOS Journaal over hoe de storm zich vanmiddag ontwikkelt.

'Komende uren hoogtepunt van de storm'

Achtbanen Efteling dicht

In de Efteling blijven vandaag alle achtbanen dicht, meldt Brabants Dagblad.

En het kasteel van Doornroosje in Disneyland Parijs zou zijn afgezet vanwege de zeer sterke wind. Een paar weken geleden is de torenspits naar beneden gevallen.

Waarschuwing voor reizigers

Reizigers moeten rekening houden met hinder op de weg en op het spoor, waarschuwt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Sluizen IJmuiden dicht

Drie van de vier sluizen in IJmuiden gaan tussen 15.00 en 18.00 dicht.

De grootste sluis, de Noordersluis blijft open, omdat die een waterpeil tot drieënhalve meter aankan.

Aanhangwagen gekanteld bij Vinkeveen

Op de A2 van Utrecht naar Amsterdam bij Vinkeveen is een aanhangwagen gekanteld. Twee rijstroken zijn er dicht.

Aangepaste dienstregeling Terschelling en Vlieland

De boten naar Harlingen vanuit Vlieland om 12.00 uur en vanuit Terschelling om 12.30 uur varen niet vanwege het hoge water.

Storm trekt over heel Europa

Ook op andere plekken in Europa leidt de storm tot overlast en schade. Een overzicht:

 • Getty Images
  Ondergelopen straten in Salthill, Ierland
 • Hollandse Hoogte | PA
  Hoge golven in Aberystwyth, Wales
 • EPA
  In het Zwitserse Ennetbürgen stort een zweefvliegtuigje neer door de harde wind
 • AFP
  Golven ketsen tegen de rotsen in het Franse Auderville
 • EPA
  In Groot-Brittannië ook flinke wind. Hier in Londen viel een boom op de weg
 • Getty Images
  Flinke ravage in het Britse Portreath

Sluizen IJmuiden mogelijk dicht

De sluizen in IJmuiden gaan mogelijk dicht. Verslaggever Edwin van de Berg doet verslag vanaf de kade.

Sluizen IJmuiden mogelijk dicht

Zandzakken in Rotterdam

De gemeente Rotterdam bereidt zich voor op hoogwater. Op het Noordereiland staan zandzakken klaar. Bij hoogwater kunnen auto's de Maas in drijven, zegt Marco van Haandel. Als eigenaren hun auto's niet weghalen, laat de gemeente dat doen.

Rotterdam voorbereid op hoogwater: zandzakken klaarzetten en auto's wegslepen

Oosterscheldekering dicht

De Oosterscheldekering gaat om 11.55 dicht, meldt Rijkswaterstaat.

Omgewaaide bomen

Op verschillende plaatsen in het land zijn bomen omgewaaid door de storm.

Vluchten Schiphol gecanceld

176 van de 1200 vluchten van en naar Schiphol zijn gecanceld. Het gaat vooral om vluchten van en naar Europese bestemmingen. Vliegtuigen die wel landen, kun je zien in deze live-video van NH Nieuws.

200.000 Franse huizen zonder stroom

In Frankrijk zitten 200.000 huizen vanaf negen uur zonder stroom door de storm. Vooral in het noorden en het oosten van het land geldt code oranje.

De storm is in België meegevallen. Hij is vrij snel van west naar oost over het land getrokken en heeft alleen lokaal voor overlast gezorgd, zegt het Belgische meteorologisch instituut. Vannacht was code oranje van kracht.

Geen boot naar Texel

De boot naar Texel vaart niet meer. De veerdienst wacht tot de wind afneemt en het niet meer te gevaarlijk is om te varen.

Daken van garageboxen afgewaaid

Bij de brandweer in de provincie Utrecht zijn ruim honderd meldingen van stormschade binnengekomen en waaiden zes daken van garageboxen af, meldt RTV Utrecht.

De regio Rijnmond verwerkte sinds middernacht ruim 200 meldingen, vooral tussen drie en vijf uur en sinds tien uur.

Torenspits Moordrecht breekt af

De spits van de toren van de dorpskerk in Moordrecht is vanochtend geknakt en bungelt nu aan de toren, meldt Omroep West.

De brandweer gaat de torenspits verwijderen. De omgeving van de kerk is afgezet voor het geval dat de spits naar beneden valt.

Brug en dijk gesloten voor verkeer met aanhanger

De Oosterscheldekering, de Zeelandbrug en de dijk Enkhuizen - Lelystad zijn gesloten voor alle verkeer met aanhanger.

Hoogtepunt tussen twaalf en twee

Het oog van de storm is ten noorden van de Wadden. De meeste wind zit aan de zuidkant. Het hoogtepunt van de storm zal tussen 12.00 en 14.00 uur zijn, zegt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke. Ook in de rest van het land zal het de hele dag flink waaien. Het gaat ook regenen, vooral in het noordwesten van het land.

Storm trekt over, straks code oranje

Vanaf 11.00 uur geldt code oranje voor de provincies Noord-Holland, Friesland en Flevoland en voor het Waddengebied. Het KNMI waarschuwt voor zeer zware windstoten, met snelheden van 100 tot 120 kilometer per uur. Aan zee kunnen windstoten van 130 kilometer per uur voorkomen.

In de rest van Nederland geldt code geel, voor zware windstoten van 80 tot 100 kilometer per uur landinwaarts. Aan de kust in Zeeland en Zuid-Holland kan het vooral rond het middaguur nog wat harder waaien. Aan het einde van de middag en in de avond neemt de wind langzaam af.

De storm heeft vooral in de kustprovincies schade veroorzaakt. In Berkel en Rodenrijs is de complete gevel van een huis naar beneden gekomen en op andere plekken in de plaats zijn dakpannen van huizen gewaaid, meldt RTV Rijnmond.

Beelden uit de nacht

De storm richtte vannacht al her en der schade aan. Vooral in Berkel en Rodenrijs ging het mis; daar waaide een complete gevel omver.

Westerstorm: dakpannen weggewaaid, boom op spoor en vluchten geannuleerd