liveblog
NOS NieuwsAangepast

Westerstorm over hoogtepunt heen, honderden schademeldingen

De eerste westerstorm van 2018 is over zijn hoogtepunt heen. Er komen honderden schademeldingen binnen. 
liveblog gesloten

Dit was de eerste westerstorm

De eerste westerstorm van 2018 trok vandaag over Nederland. Code oranje werd van kracht vanwege de zeer harde windstoten. Omdat het water zeer snel steeg werden alle vijf grote stormvloedkeringen gesloten. Dat is nooit eerder gebeurd.

Intussen is de wind in kracht afgenomen en zakt het water weer. Wat overblijft zijn de vele honderden schademeldingen.

Hoe ontstaat een windstoot?

Update stormvloedkeringen

Twee van vijf grote stormvloedkeringen zijn weer open. Het gaat om de Oosterscheldekering en de balgstuw bij Ramspol. Om 21.00 zijn ook de Hartelkering en de Maeslantkering weer open. De Hollandsche IJsselkering blijft voorlopig dicht. Nooit eerder werden alle vijf stormvloedkeringen tegelijkertijd gesloten.

Wind neemt af, morgen regen

Vanavond neemt de wind verder af en vannacht wordt het op veel plaatsen droog. Morgen gaat het vrijwel overal regenen.

Veel schademeldingen door de storm

Op sociale media zetten veel mensen foto's van de stormschade. In Noord-Brabant rukte de brandweer zeker tweehonderd keer uit om te helpen. In de regio Utrecht kwamen 256 meldingen binnen.

Ziekenhuis Den Helder schrapt operaties

Het Noordwest Ziekenhuis in Den Helder heeft alle geplande operaties gecanceld. Het ziekenhuis heeft dit besloten nadat de dakbedekking dreigde los te laten vanwege de storm, schrijft NH Nieuws. Mogelijk worden ook de operaties van morgen opgeschort.

Oosterscheldekering gaat weer open

Ook de Oosterscheldekering gaat weer open, meldt Rijkswaterstaat. De stormvloedkering was eerder gesloten vanwege het hoge water.

'Super a-relaxed'

Schiphol had te kampen met de storm, maar vliegtuigen vertrokken nog wel. Ook dat van NOS-presentator Lucas van Meerendonk.

Vliegtuig vertrekt tijdens storm, 'echt super-arelaxed dit'

Modderstroom door Duits stadje

Ook onze oosterburen hebben last van de storm. In het Duitse plaatsje Kaufungen, gelegen in het hart van Duitsland, is een opvangbekken voor regen doorgebroken. Een modderstroom is door het stadje gegaan, er zijn geen slachtoffers.

Haas in een boom

Dieren slaan op de vlucht door extreem hoogwater in Biesboschpolder. "In dit soort situaties heb ik zelf weleens gezien dat een haas in een boom was geklommen", zegt een boswachter tegen Omroep Brabant.

Maar wat als de stormvloedkeringen niet werken?

Eentje gaat alweer open, maar eerder vandaag gingen alle vijf de grote stormvloedkeringen in Nederland dicht. Een uniek moment. Wat zou er gebeuren als ze niet werken?

Westerstorm over hoogtepunt heen

De westerstorm is over zijn hoogtepunt heen. Een uur geleden schaalde het KNMI af naar code geel. In de avond neemt de wind geleidelijk af.

Boom omgevallen bij Drakensteyn

In de tuin van kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche is een boom omgevallen. Bewoonster prinses Beatrix is ongedeerd, schrijft RTV Utrecht.

Operaties afgelast

Het Noordwest-ziekenhuis in Den Helder heeft vanmiddag uit voorzorg alle operaties afgelast, meldt het Noord-Hollands Dagblad. De dakbedekking boven de operatiekamers dreigde los te laten. Of de geplande operaties morgen doorgaan, is nog niet zeker, zegt een woordvoerder tegen de krant.

Tot vanavond zware windstoten

Tot vanavond zijn er zware en zeer zware windstoten. Ook komen er buien, mogelijk met onweer, meldt het KNMI. Aan het eind van de middag en vanavond neemt de wind af. In het noorden zijn perioden met regen, in andere gebieden komen enkele buien voor. De middagtemperatuur ligt rond de 8 graden Celcius.

Code oranje ingetrokken

Code oranje, die vanaf 11 uur gold, is ingetrokken. In het hele land geldt nu code geel voor zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur. In de avond neemt de wind geleidelijk af, schrijft het KNMI.

Omgevallen zeilboten en fietsen

In een jachthaven in Hellevoetsluis zijn zeilboten door de storm omgewaaid. Ook fietsen vielen om.

  • Klazien Vos
  • Rik van den Berg / NOS
    Omgevallen fietsen in

Sluiting Maeslantkering live op Facebook

Het is voor het eerst in tien jaar tijd dat de Maeslantkering dichtgaat. Bekijk de sluiting hier live op Facebook. Het sluiten duurt zo'n anderhalf uur.

Unicum: alle vijf grote stormvloedkeringen dicht

Alle vijf grote stormvloedkeringen sluiten vandaag vanwege de storm en de verhoogde waterstanden. Dat is nog nooit eerder voorgekomen, tweet Rijkswaterstaat. De Maeslantkering en de Hartelkering zijn de laatste twee keringen die vandaag dichtgaan.

Dode in Frankrijk

In het Franse Haute-Savoie is een skiër overleden door een boom die omviel, melden Franse media. BFMTV schrijft dat het gaat om een man van 21.

Storingen op het spoor

De storm zorgt voor storingen op het spoor. De treinen tussen Hilversum en Naarden-Bussum rijden tot in ieder geval 16.00 uur niet. Dit komt doordat platen van het dak van de watertoren in Bussum zijn losgerukt die dreigen op het spoor te waaien, schrijft Bussums Nieuws.

Tussen Zaandam en Alkmaar rijden er minder Intercity's. De treinen rijden weer normaal rond 15:00 uur. Reizigers moeten op een extra reistijd van ongeveer 15 minuten rekenen. Tussen Rotterdam Centraal en Breda rijden er minder treinen en is er vertraging. Dit duurt tenminste tot 17:30 uur. Er zijn ook treinstoringen door defecte treinen.

Rond 14.45 live op Facebook als Maeslantkering sluit

De Maeslantkering sluit straks hoogstwaarschijnlijk. Als dat het geval is, gaan we rond 14.45 live op Facebook.

Ardy Stemerding / NOS
Veel geïnteresseerden komen naar de Maeslantkering

252 Schipholvluchten geannuleerd

252 vluchten van en naar Schiphol zijn geannuleerd. Vliegschema's zijn voor de rest van de dag verstoord, laat de luchthaven weten. Eerder werd al bekend dat 176 vliegtuigen werden gecanceld. Het gaat vooral om vluchten van en naar Europese bestemmingen.

​'Maeslantkering waarschijnlijk dicht vanmiddag'

De Maeslantkering wordt ieder jaar getest, maar het is elf jaar geleden dat de kering onder storm-omstandigheden is dichtgegaan, zegt Pieter Beeldman van Rijkswaterstaat

'Maeslantkering waarschijnlijk dicht vanmiddag'

Ark los in Urk

  • Willem Weerstand
  • Willem Weerstand

In de haven van Urk is door de harde wind het drijvende bijbelmuseum VerhalenArk op drift geraakt. Het schip dat is gebouwd naar de Bijbelse beschrijving van de Ark van Noach heeft verschillende schepen in de jachthaven geramd.

Er zijn zeven personen en dieren aan boord. De KNRM probeert de opvarenden in veiligheid te brengen. Zij hebben reddingsvesten gekregen. Lees hier meer.

Drijvend bijbelmuseum losgeslagen

Rode Kruis vraagt hulp met zandzakken sjouwen

Burgernetwerk Ready2Help, onderdeel van het Rode Kruis, heeft mensen opgeroepen om te helpen met het sjouwen van zandzakken om de Kampereilanden te beschermen. Het is een voorzorgsmaatregel voor het geval het water stijgt. De eilanden zijn relatief kwetsbaar voor overstromingen. In Nederland zijn zo'n 30.000 mensen bij Ready2Help aangesloten.

KLM annuleert 96 retourvluchten

KLM heeft 96 retourvluchten geannuleerd die voor vandaag gepland stonden. Passagiers worden omgeboekt.

Geknakte torenspits

Torenspits breekt af in Moordrecht