ANP
NOS NieuwsAangepast

De stormdag in zeven quotes

De westerstorm van vandaag zorgde voor schade, overlast èn een unicum. De stormachtige dag in zeven quotes.

Uitschieters tot zo'n 130 kilometer per uur.

NOS-weerman Peter Kuipers Munneke over de windstoten vandaag

Aan de stormdag van vandaag ging een roerige nacht vooraf. In Vlissingen werd al een windstoot van 142 kilometer per uur gemeten. Vanochtend was het even rustig, maar daarna nam de wind weer toe. Langs de kust werd windkracht 9 gemeten en in het noordwesten zelfs windkracht 10. Het hoogtepunt van de storm lag tussen 12.00 en 14.00 uur..

Weerman Peter Kuipers Munneke legt in de video hieronder uit hoe een windstoot ontstaat:

Goh, is dat niet toevallig jouw huis?

Stond in een appje dat Max Landman vanochtend kreeg

Bij Max Landman uit Berkel en Rodenrijs kwam de gevel naar beneden door de harde wind.

Max Landman
Max Landman en Suzanne de Groot naast hun gehavende huurhuis

De storm zorgde in heel Nederland voor schade. In Hellevoetsluis waaiden zeilboten om. In Moordrecht knakte een torenspits. En op veel plaatsen waaiden bomen om, zoals in de tuin van kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. Prinses Beatrix woont daar, zij bleef ongedeerd. Het precieze aantal schadegevallen is nog niet bekend, maar alleen al in bijvoorbeeld Noord-Brabant en Utrecht ging het om honderden meldingen.

Daar gaat Noach. Daar gaat-ie dan.

Een omstander ziet de de VerhalenArk in Urk op drift raken

In de haven van Urk is door de harde wind het drijvende bijbelmuseum VerhalenArk op drift geraakt. Het schip dat is gebouwd naar de Bijbelse beschrijving van de Ark van Noach heeft verschillende schepen in de jachthaven geramd. Er vielen geen slachtoffers. Morgen wordt de ark teruggesleept, meldt Omroep Flevoland.

Drijvend bijbelmuseum losgeslagen

Echt super-a-relaxed dit.

NOS-presentator Lucas van Meerendonk

Met horten en stoten steeg het vliegtuig waar NOS-presentator Lucas van de Meerendonk in zat uiteindelijk op. Maar dat was niet bij iedereen het geval. Honderden vluchten van en naar Schiphol werden geschrapt.

Vliegtuig vertrekt tijdens storm, 'echt super-arelaxed dit'

Er waren meer zaken die door de storm niet doorgingen. Zo bleven in de Efteling alle achtbanen dicht en cancelde het Noordwest-ziekenhuis in Den Helder uit voorzorg alle operaties. De dakbedekking boven de operatiekamers dreigde los te laten. Ook morgen gaan de geplande operaties nog niet door, schrijft NH Nieuws.

Uniek: al onze vijf grote stormvloedkeringen sluiten vandaag!

Rijkswaterstaat in een tweet

Nooit eerder gingen ze alle vijf tegelijkertijd dicht: de vijf grote stormvloedkeringen in Nederland. Tot vandaag. Ze sloten vanwege de hoge waterstand en het stormachtige weer. Het ging om de Hartelkering, de Hollandsche IJsselkering, de Maeslantkering, de Oosterscheldekering en de balgstuw bij Ramspol. De stormvloedkeringen maken onderdeel uit van de Nederlandse verdedigingslinie tegen het water.

ANP
Grote belangstelling voor de sluiting van de Maeslantkering bij Hoek van Holland. Vanwege de storm en het hoge water gaat hij dicht

Intussen zijn vier van vijf stormvloedkeringen weer open. De Hollandsche IJsselkering volgt op z'n vroegst morgenmiddag.

We zijn verbaasd dat de helikopter van de reddingsbrigade er überhaupt doorheen komt.

zegt de Britse kustwacht over een reddingsactie waarbij een zwangere vrouw in de storm naar het ziekenhuis is gebracht

Op veel plaatsen in Europa zorgde de storm voor schade. In Ierland liepen straten onder, in Zwitserland stortte een vliegtuigje neer, in het Verenigd Koninkrijk zorgde de wind voor schade, in Frankrijk overleed een skiër door een boom die omviel en in Duitsland brak een opvangbekken voor regenwater met een modderstroom als gevolg.

AFP
Een ontspoorde trein in Lenk, Zwitserland

In dit soort situaties heb ik zelf weleens gezien dat een haas in een boom was geklommen.

Boswachter Thomas van der Es tegen Omroep Brabant

Ook dieren zochten een veilig heenkomen. Dat gebeurde onder andere in de Biesboschpolder door het extreem hoge water. In Dierenpark Amersfoort hoefden de dieren hun hokjes niet uit, het park sloot vanwege de kans op loslatende takken door de storm.

De westerstorm is intussen voorbij. Code oranje is niet meer van kracht en vannacht neemt de wind verder af. Morgen gaat het op veel plaatsen regenen en ook weer waaien, maar stormachtig wordt het voorlopig even niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl