Het hoofdkantoor van de Nationale Politie in Den Haag
NOS NieuwsAangepast

OM vervolgt oud-voorzitter Giltay van politie-OR

Het Openbaar Ministerie stelt vervolging in tegen Frank Giltay, de voormalige voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van de politie. Ook zijn vrouw en een ondernemer uit Almere worden vervolgd. De drie worden verdacht van fraude met facturen.

De politie deed eind vorig jaar aangifte tegen Giltay vanwege verduistering, valsheid in geschrifte en oplichting. Hij zou als COR-voorzitter onder meer tienduizenden euro's onrechtmatig hebben uitgegeven en vooral bevriende ondernemers hebben ingehuurd. Het leidde gisteren tot zijn ontslag bij de politie. Korpschef Akerboom sprak van "zeer ernstig plichtsverzuim".

Evenementenbureau

Recherche-onderzoek heeft nu geleid tot vijf verdachten, van wie er dus drie strafrechtelijk worden vervolgd. Giltay's vrouw is volgens het OM medeschuldig aan factuurfraude. Het Almeerse bedrijf, een evenementenbureau, zou op verzoek van de toenmalige COR-voorzitter een valse factuur van 5000 euro hebben ingediend.

De zaken tegen de andere twee verdachten, die ondernemers zijn, wil het OM 'buitengerechtelijk' afdoen, bijvoorbeeld met een boete.

Het is nog niet bekend voor welke concrete feiten de drie precies worden vervolgd. De tenlastelegging is waarschijnlijk volgende maand klaar.

Toezicht

Uit onderzoek bleek al eerder dat de politietop onvoldoende toezicht heeft gehouden op de uitgaven van de Centrale Ondernemingsraad. Inmiddels is de gehele COR vervangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl