Vacatures bij uitzendbureau
NOS NieuwsAangepast

Te weinig mensen voor de vele banen, zegt UWV. En het wordt nog erger

Door de groeiende economie zal de krapte op de arbeidsmarkt volgend jaar alleen maar toenemen. En daardoor zullen er steeds meer zogenoemde krapte-beroepen ontstaan. Dat verwacht het UWV. "Het lijstje van beroepen met moeilijk vervulbare vacatures neemt met de maand toe", zegt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van het UWV.

Nu al is er in verschillende sectoren, zoals de bouw en techniek, sprake van een personeelstekort. Maar Witjes verwacht dat rond de zomer er een algemene krapte op de arbeidsmarkt zal zijn. "De verhouding tussen het aantal werkzoekenden en het aantal vacatures is dan zodanig dat je kan spreken van een krappe arbeidsmarkt. Werkgevers zullen dan steeds vaker creatieve oplossingen moeten bedenken om nog aan personeel te komen."

Een van die krapte-beroepen is de zogeheten BIM-modelleur. BIM-modelleurs werken voor bouw- en installatiebedrijven aan 3D-modellen van gebouwen, waarbij ze alle relevante informatie in dat model verwerken. Dus niet alleen over de 'stenen', maar ook alle kabels, leidingen, enzovoorts.

Het gaat goed in de bouw en het is een relatief nieuw en opkomend beroep en daardoor is er veel vraag naar, merkt ook BIM-modelleur Erik Koele die bij installatiebedrijf Croonwolter&dros werkt. "Op Linkedin krijg ik heel erg veel verzoeken, vooral van recruiters. Ik word helemaal gek gegooid met al die berichtjes. Maar ik zit hier op m'n plek, ik heb het naar mijn zin bij dit bedrijf."

Zijn werkgever heeft op het moment vier openstaande vacatures voor BIM-modelleurs. "Er is een 'war for talent' gaande op de arbeidsmarkt en dat geldt zeker voor BIM-modelleurs. Ze zijn schaars", zegt Marjolein de Groot-Aertssen, manager personeelszaken bij Croonwolter&dros. "We moeten met grote regelmaat toetsen of ons salaris voor deze functie nog marktconform is. Maar we moeten ons ook niet laten gek maken door de schaarste. Uiteindelijk moet het ook door onze klanten betaald worden."

BIM-modelleur Erik Koele aan het werk

Niet bij alle beroepen krapte

Zo'n algemene krapte op de arbeidsmarkt wil nog niet zeggen dat iedereen makkelijk een baan zal kunnen vinden. "Je hebt een aantal beroepen waarvan mensen zullen zien dat ze nog steeds veel concurrenten hebben op de arbeidsmarkt, zoals administratief medewerker", zegt Witjes.

"Voor deze mensen is het wel van belang dat ze absoluut breder gaan kijken qua functies, want er liggen volgend jaar nog meer kansen op de arbeidsmarkt dan het afgelopen jaar."

De werkloosheid is de afgelopen jaren al fors gedaald, van een piek van bijna 700.000 begin 2014 naar minder dan 400.000 vorige maand. UWV-arbeidsmarktdeskundige Witjes denkt dat de werkloosheid volgend jaar nog verder zal dalen, waardoor de arbeidsmarktkrapte dus alleen maar toeneemt.

Begin volgend jaar komt het UWV met een prognose van hoeveel nieuwe vacatures er gedurende het jaar zullen ontstaan. Voor dit jaar was de verwachting een totaal van meer dan 1 miljoen vacatures. Dat gebeurde voor het laatst in 2008, voor de crisis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl