Bouwvakkers aan het werk in Loppersum
NOS NieuwsAangepast

Meer Nederlanders dan ooit werken; minder dan 400.000 werklozen

De werkloosheid is in november verder gedaald. Voor het eerst sinds 2009 zijn er minder dan 400.000 werklozen in Nederland.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat er inmiddels 8,7 miljoen mensen betaald werk hebben. Dat is meer dan ooit.

"De werkloosheid daalt onder alle leeftijden", zegt Peter Hein van Mulligen van het CBS. "De jeugdwerkloosheid is al langer laag, historisch laag zelfs, maar ook bij de oudere groepen is er sprake van een daling."

Bouw

In november waren er 397.000 werklozen in Nederland, wat neerkomt op 4,4 procent van de beroepsbevolking. Op het toppunt van de crisis waren er bijna 700.000 werklozen. Vooral in de bouw en in de uitzendbranche daalde de afgelopen maanden de werkloosheid.

Het CBS hanteert een internationale definitie voor werkloosheid. Mensen tellen alleen mee als ze actief gezocht hebben naar werk en direct beschikbaar zijn om aan het werk te gaan. Wie 1 uur in de week werkt, telt niet mee in de officiële werkloosheidscijfers.

Naar schatting zijn er 1,3 miljoen mensen in Nederland die meer zouden willen werken. "Maar ook dat aantal daalt snel de laatste maanden", aldus Van Mulligen.

Koolmees

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid spreekt van mooie cijfers, "Prachtig voor alle mensen die dit jaar een baan hebben gekregen. En ook hoopvol voor hen die nog op zoek zijn."

Koolmees voegt eraan toe dat werken meer moet lonen. "Daar wil ik mij de komende jaren sterk voor maken."

Voorspelling

Deze week kwamen er twee ramingen uit voor de Nederlandse economie. De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau verwachten dat de werkloosheid in 2018 verder gaat dalen. Naar verwachting van het Centraal Planbureau zijn er volgend jaar gemiddeld 360.000 werklozen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl