Bouwvakkers aan het werk op het Leidseplein
NOS NieuwsAangepast

Tienduizenden nieuwe bouwvakkers nodig

Tussen 2018 en 2022 zijn 55.000 nieuwe werknemers nodig in de bouw, schrijft het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Vooral de komende twee jaar is de vraag naar nieuwe arbeidskrachten groot. "Voor een deel komt dat door de groei in de bouw, aan de andere kant gaan er de komende jaren bouwvakkers met pensioen die vervangen moeten worden", zegt Taco van Hoek van het EIB.

De vraag naar arbeid kan op de korte termijn niet opgevangen worden door bijvoorbeeld werklozen en buitenlandse arbeidskrachten.

"De werkloosheid onder mensen uit de bouw is al enorm teruggelopen". zegt Van Hoek. "Het zijn voornamelijk nog mensen boven de 55 jaar die werkloos zijn. Die kunnen nog terugkomen in de bouw, maar dat zijn er ongeveer slechts 3.000."

Zelfstandigen

Volgens het EIB moet de focus bij de bouwbedrijven de komende periode liggen op het benutten van arbeidsbesparende technieken en het opleiden en aantrekken van personeel.

Naar verwachting komt de arbeidsmarkt in de bouw vanaf 2020 weer in rustiger vaarwater, doordat de instroom van bouwvakkers vanuit opleidingen dan weer op gang is gekomen en de productiegroei geleidelijk afzwakt.

In de sector zijn al langer personeelstekorten. Tijdens de crisis gingen er tienduizenden arbeidsplaatsen verloren, maar sinds enkele jaren trekt de bouw weer aan. Zzp'ers profiteren van de aantrekkende bouwsector omdat ze hogere uurtarieven kunnen rekenen. Bijna de helft van de bouwvakkers is volgens het EIB zelfstandige.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl