Joost Karhof tijdens zijn laatste uitzending van Nieuws en Co op Eerste Kerstdag

Bij 'Haagse jongen' Joost Karhof leek alles vanzelf te gaan

"We staan vanmiddag stil bij het overlijden van onze lieve collega Joost Karhof." Zo begon vanmiddag de uitzending van Nieuws en Co op NPO Radio 1. Karhof, die gisteren op 48-jarige leeftijd overleed, was er de vaste invalpresentator. Ook vandaag zou hij achter de microfoon zitten.

Dat mocht niet meer zo zijn, maar Karhofs laatste reportage werd wel uitgezonden. Toepasselijk genoeg een bijdrage uit (en over) het politieke centrum van Nederland, waar Karhof jarenlang heeft gewerkt en waar ook zijn hart lag.

"Aan de hand van een wandeling over het Binnenhof gaan we het hebben over democratie in Nederland. Ook terugkijkend naar 2017, een belangrijk jaar, met verkiezingen", begint hij de reportage waarin hij met rechtsfilosoof Bastiaan Rijpkema over het Binnenhof loopt.

Luister hieronder de laatste bijdrage van Joost Karhof:

Karhof begon zijn landelijke journalistieke carrière in Den Haag. Politiek verslaggever Pim van Galen zag hem binnenkomen, vertelt hij in Nieuws en Co.

"Hij had ons een bandje opgestuurd van zijn werk bij Omroep West en hij maakte grote indruk met een scherp interview met een gedeputeerde", aldus Van Galen. "Die man moest na dat interview aftreden. Dat maakt in Den Haag natuurlijk wel indruk."

'Op zijn Joosts'

Maar daarmee was Karhof nog niet aangenomen. "Daarna mocht hij in een bovenzaaltje van een café Kamerlid Roger van Boxtel interviewen, als test. Dat deed Joost perfect, echt op zijn Joosts. En vijf minuten later hebben we gezegd: die willen we hebben."

Wat 'op zijn Joosts' is, kan Van Galen wel uitleggen. "Alsof het hem geen enkele moeite kostte. Bij Joost ging alles vanzelf, zo leek het. Hij was net als alle journalisten geen dossiervreter, maar hij had altijd heel snel de kern te pakken."

Hij bracht wel een zekere rust in de huiskamers.

Pim van Galen

"Karhof stond live bij het uittreden van Wilders uit de VVD in 2004", begint Van Galen een anekdote. "Niemand wist wat er gebeurde en Joost staat daar gewoon te vertellen alsof hij dat urenlang heeft voorbereid. Terwijl het een totale chaos was. Hij bracht wel een zekere rust in de huiskamers."

Karhof ontwikkelde zich van verslaggever steeds meer tot presentator. "Zo gauw hij voor de camera stond, het liefst live, dan was hij in zijn element. Het was voor mij al snel duidelijk dat hij presentator moest worden", zegt Van Galen. "Dat was zijn lust en zijn leven. En gelukkig is hij het ook geworden."

Haagse jongen

De afgelopen jaren presenteerde Karhof onder meer Nieuwsuur, de Grote Geschiedenis Quiz en Kunststof TV. Maar Den Haag bleef altijd aan hem trekken. Of zoals Nieuwsuur-hoofdredacteur Joost Oranje het verwoordt: "Als Haagse jongen was Den Haag nog steeds zijn favoriete werkterrein."

En dat blijkt dus ook uit zijn laatste bijdrage aan Nieuws en Co, die hij afsluit met de woorden: "Ik hoop dat ze geluisterd hebben, die politici."

Ook op televisie staat de NOS stil bij het overlijden van Joost Karhof. In het NOS Journaal was een overzicht van zijn carrière te zien:

Eerbetoon aan Joost Karhof in het NOS Journaal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl