Joost Karhof
NOS NieuwsAangepast

'Vakmanschap Joost Karhof was ongelooflijk indrukwekkend'

"Joost had zin in de komende weken, nu er veel uitzendingen op hem lagen te wachten, zowel bij Nieuwsuur als bij Nieuws en Co. En wij, zijn collega's, hadden zin in Joost", schrijft hoofdredacteur van Nieuwsuur Joost Oranje in een In memoriam voor de gisteren overleden presentator Joost Karhof (48).

Zijn overlijden kwam totaal onverwacht. "Het is verbijsterend voor ons als collega's, maar vooral voor zijn vrouw, twee kinderen en goede vrienden. Dit moet niet mogen", zegt Oranje. De hoofdredacteur omschrijft Karhof als een veelzijdig presentator. "De Indië-herdenking deed hij met hetzelfde gemak als een quiz of Nieuwsuur. Hij was een echte presentator en bovenal een heel vriendelijke collega, wars van ijdelheid."

Ook NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff prijst zijn vakmanschap. "Het gemak waarmee hij schakelde tussen programma's was ongelooflijk indrukwekkend. Het leek wel alsof hij dat met twee vingers in de neus deed. Dat heb ik niemand ooit zo zien doen in Hilversum."

"In kijkersonderzoeken kwam Karhof naar voren als sympathiek, rustig en betrouwbaar", zegt Oranje. "En zo was hij ook."

Met een grote glimlach poseerde Joost Karhof maandag nog op het Twitter-account van Nieuws en Co. Mét foute kersttrui aan presenteerde hij de uitzending van het radioprogramma op Eerste Kerstdag. Dat bleek zijn laatste uitzending te zijn.

'Niet te bevatten'

Veel van Karhofs collega's reageren op sociale media in soortgelijke bewoordingen als Oranje en Gelauff. "Niet te bevatten dat fijne collega Joost Karhof dood is, verschrikkelijk", zegt oud-parlementair verslaggever Wouke van Scherrenburg. "Wat intens droevig", zegt oud-hoofdredacteur van NOS Nieuws Hans Laroes. RTL-journalist Frits Wester: "Ik schrik mij helemaal kapot".

Politiek duider Ferry Mingelen, die bij Den Haag Vandaag met Karhof samenwerkte, noemt hem "een goede journalist en een erg fijne collega".

Karhof werkte jarenlang op het Binnenhof en dus komen er ook uit politiek Den Haag veel reacties op zijn overlijden.

"Ongelooflijk, wat een vreselijk nieuws", schrijft PVV-leider Wilders op Twitter. CDA-leider Buma: "Hij was een deskundig journalist die zijn vak verstond." "Niet te geloven", zegt VVD-Tweede Kamerlid Han ten Broeke.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl