Puigdemont in een congrescentrum in Brussel (archieffoto)
NOS Nieuws

Catalaanse leider Puigdemont wil thuis verder als regiopresident

De afgezette Catalaanse regiopresident Carles Puigdemont heeft de Spaanse regering toestemming gevraagd om terug te keren naar Spanje. Hij wil bij de openingssessie van het Catalaanse parlement zijn zodat hij opnieuw benoemd kan worden tot president van Catalonië, zegt hij tegen persbureau Reuters.

Nadat Puigdemont in oktober eenzijdig de onafhankelijkheid had uitgeroepen, vluchtte hij naar België. Vanuit Brussel zag hij donderdag hoe zijn partij JuntsxCat de verkiezingen in Catalonië won, samen met andere partijen die voor afscheiding zijn. De nationalistische partijen houden daardoor een absolute meerderheid in het parlement.

"Als de Spaanse staat de resultaten van de verkiezingen respecteert, blijf ik president", zegt Puigdemont. "Ik zou nu meteen terug willen komen. Het zou niet bij de Spaanse democratie passen als ik geen toestemming krijg om ingezworen te worden." Premier Rajoy van Spanje houdt vol dat Puigdemont wordt gearresteerd zodra hij terugkeert naar Catalonië.

Gesprek met Rajoy

De Catalaanse leider wil graag met Rajoy in gesprek om een einde te maken aan de spanningen tussen zijn kabinet en de regering in Madrid. Puigdemont zegt naar elk aanbod van Rajoy te willen luisteren, zelfs als dat betekent dat Catalonië bij Spanje blijft. De Spaanse premier houdt de boot voorlopig af.

Rajoy schreef de verkiezingen uit in de hoop dat de Catalanen zouden afrekenen met de onafhankelijkheidspartijen, maar dat gebeurde niet. "Rajoy zal zijn bureau hebben opgegeten toen hij de uitslag hoorde", zei correspondent Rop Zoutberg daarover.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl