Carles Puigdemont met twee van zijn voormalige ministers
NOS NieuwsAangepast

Winst separatisten in Catalonië: 'Rajoy zal zijn bureau hebben opgegeten'

"Het wordt tijd, het is wel duidelijk dat er nu echt onderhandeld moet worden." Een kioskhouder op de Gran Via, een van de belangrijkste straten in Barcelona, vindt dat de regering in Madrid na de uitslag van gisteren om de tafel moet met de separatisten. "Of ze dat nou leuk vinden of niet."

De partijen die voor onafhankelijkheid van Catalonië zijn, hebben de vervroegde verkiezingen gisteren ruim gewonnen. Het weggestuurde regiobestuur zou dus zo weer aan de gang kunnen.

De Spaanse premier Mariano Rajoy schreef nieuwe verkiezingen uit in de hoop dat de Catalanen zouden afrekenen met de onafhankelijkheidspartijen maar dat is niet gebeurd. "Rajoy zal zijn bureau hebben opgegeten toen hij gisteren de uitslag hoorde", zegt correspondent Rop Zoutberg in het NOS Radio 1 Journaal.

Gisteren de verkiezingsoverwinning, vandaag de kerstloterij en morgen wint FC Barcelona van Real Madrid.

Kioskhouder in Barcelona

Rajoy nam met de verkiezingen een grote gok en zette heel zware middelen in: "Het regiobestuur is aan de kant gezet en justitie trad op. En nu zit hij met twee winnende onafhankelijkheidspartijen waarvan de ene leider in vrijwillig ballingschap zit in Brussel en de andere achter de tralies in Madrid. Dan dient zich de vraag aan wat daarmee moet gebeuren. Ik denk dat Rajoy een lastige Kerst tegemoet gaat."

De ochtendkranten in Barcelona laten allemaal een breed grijnzende Puigdemont zien op de voorpagina. "Absolute meerderheid", kopt Ara, een krant die op de hand is van de separatisten. De Catalaanse krant La Vanguardia kopt: "Ciudadanos wint, maar de onafhankelijken vernieuwen zich." El Periodico schrijft: "Een bestuur is nu nog moeilijker geworden."

De ochtendkranten in Barcelona

De kioskhouder is tevreden met de uitslag: "Gisteren de verkiezingsoverwinning, vandaag de kerstloterij en morgen wint FC Barcelona van Real Madrid."

'Hij staat te trappelen'

Het is nog de vraag of de winnende partijen snel een coalitie kunnen vormen. JuntsxCat (van Puigdemont) en de linkse separatistische partij ERC streven allebei naar een onafhankelijk Catalonië. "Maar ze gunnen elkaar niet altijd het licht in de ogen", legt Zoutberg uit. "Het kan dus nog een lange zit worden."

Hoe Puigdemont terug zal keren naar Catalonië, is nog onduidelijk. "De Spaanse justitie heeft namelijk al gezegd dat hij meteen opgepakt wordt als hij een voet in Spanje zet. Maar hij staat denk ik te trappelen om weer terug te keren om het toch weer te proberen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl