De mislukte missie van Puigdemont: waarom Brussel niet wil praten
Vol trots liep hij vooraan in de stoet vandaag. Oud-regiopresident Puigdemont was het stralende middelpunt van de grote Catalaanse demonstratie in Brussel. Eindelijk kon hij de Europese Unie laten zien dat hij er nog toe doet. De afgelopen maand heeft hij in Brussel vrijwel niemand kunnen spreken.
Eind oktober stond Puigdemont ook in het middelpunt van de belangstelling in Brussel. Toen was hij net Spanje ontvlucht. De Spaanse justitie wilde hem vervolgen vanwege het organiseren van het onafhankelijkheidsreferendum. Hij dreigde dertig jaar de gevangenis in te gaan.
De afgezette regiopresident koos voor de vlucht naar Brussel. Niet omdat het de hoofdstad van België is, zo zei hij, maar omdat het de hoofdstad van de EU is. Hij wilde hier spreken met Europese politici.
Die missie is totaal mislukt, kunnen we een maand later vaststellen. De Europese Commissie wil niet met hem spreken en accepteert zelfs geen bemiddelende rol. Dit is een binnenlands conflict, geen Europees conflict, zegt voorzitter Juncker keer op keer.
Het heeft geen zin om naar Brussel te komen voor een probleem dat in Spanje moet worden opgelost.
Ook de vertegenwoordigingen van de landen spreken niet met Puigdemont. Van de 28 EU-landen zeggen 27 dat ze de afgelopen maand geen contact hebben gehad met Puigdemont. Alleen Groot-Brittannië wil niet zeggen of dat contact er al dan niet geweest is. Alle andere landen zeggen dat ze alleen met de Spaanse regering in Madrid spreken, niet met regiobestuurders.
"Het heeft geen zin om naar Brussel te komen voor een probleem dat in Spanje moet worden opgelost", zegt VVD-Europarlementariër Hans van Baalen. Hij is voorzitter van de Europese liberalen, waar ook de partij van Puigdemont lid van is.
Van Baalen ontmoette Puigdemont verschillende keren, maar sprak niet meer met hem sinds hij in Brussel is. "Ik sta voor alles open, maar ik wil geen steun geven aan een referendum dat geen juridische basis heeft."
Aandacht voor een dag
Zo denken de meeste Europarlementariërs erover. Tot frustratie van de Catalaanse parlementariërs. Josep Maria Terricabras bijvoorbeeld, geen partijgenoot van Puigdemont, maar wel iemand die voor Catalaanse onafhankelijkheid is. "De voorzitter van het Europees Parlement zit in dezelfde EU-partij als de Partido Popular, de Spaanse regeringspartij. Hij ontvangt de presidenten van alle Spaanse regio's, behalve onze president. Ik probeer er maar om te lachen, maar ik vind het ongelooflijk stom."
En zo is Puigdemont veroordeeld tot contacten in de marge van de Europese politiek. Hij spreekt met de Vlaams-nationalisten van de N-VA, houdt een verkiezingsbijeenkomst in Brugge en gaat naar de opera in Gent. Vandaag stond hij weer even in het middelpunt van de belangstelling, maar dat is waarschijnlijk maar voor één dag.