Catalanen verzamelen zich in Brussel om te demonstreren NOS/Arjan Noorlander

In Brussel demonstreren naar schatting 45.000 mensen voor de onafhankelijkheid van Catalonië. Er zijn strenge veiligheidsmaatregelen van kracht. De afgelopen weken liepen verschillende bijeenkomsten in de Belgische hoofdstad uit op rellen.

De demonstratie is een initiatief van de pro-onafhankelijkheidsorganisaties Catalaanse Nationale Vergadering en Òmnium Cultural.

De naar Brussel uitgeweken Catalaanse regiopresident Carles Puigdemont heeft de demonstranten toegesproken en bedankt. Hij vroeg de Europese Unie om de onafhankelijkheidsstrijd te steunen. "Catalonië wil verder als een democratisch land. We gaan ons hiervoor zonder geweld inzetten in het hart van Europa."

Vijand Rajoy

Puigdemont noemde de Spaanse premier Rajoy een "vijand" en eiste de vrijlating van de twee Catalaanse leiders die nog in de Spaanse gevangenis zitten. "Een demonstratie van deze omvang om criminelen te verdedigen? Nee. Deze mensen gaan niet massaal de straat op om criminelen te verdedigen. Het gaat hier om democraten."

Puigdemont verblijft al weken in België, waar hij steun zoekt voor zijn zaak. Tegen hem en vier van zijn ministers was een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd, maar dat is ingetrokken. Wel loopt hij nog de kans opgepakt te worden in Spanje.

Gisteravond was duidelijk dat zich al heel wat Catalanen in Brussel hadden verzameld, zo'n beetje alle hotels in de stad zijn volgeboekt. De betoging begon rond 11.30 uur in het Jubelpark. Automobilisten wordt aangeraden om de oostelijke rand van de stad en de Europese wijk te mijden.

Op 21 december zijn er verkiezingen in Catalonië. Die zijn uitgeschreven door de regering in Madrid nadat Puigdemont de regio onafhankelijk verklaarde en werd afgezet door Madrid.

STER reclame