Carles Puigdemont spreekt via een videoverbinding zijn aanhang in Barcelona toe AFP

Het Spaanse hooggerechtshof heeft het internationale arrestatiebevel tegen de Catalaanse oud-regiopresident Puigdemont en vier andere voormalige bestuurders ingetrokken. Volgens het hof hebben ze de bereidheid getoond om vrijwillig naar Spanje terug te keren, waardoor een aanhoudingsbevel dus niet meer nodig zou zijn. Verder zegt het hof te willen voorkomen dat er tegengestelde uitspraken komen in dezelfde zaak.

De vijf verblijven op het moment in België. Daar hadden ze hun toevlucht gezocht nadat de Spaanse regering hun aanhouding had bevolen na het referendum over onafhankelijkheid in Catalonië. "Het hof zegt eigenlijk: wij lossen het hier zelf wel op. Belgische justitie, bemoeit u zich er niet meer mee", zegt correspondent Rop Zoutberg.

'Aanhouding blijft mogelijk'

Het nationale aanhoudingsbevel tegen de vijf blijft nog wel van kracht. "Dat betekent dat ze kunnen worden aangehouden zodra ze landen op El Prat, het vliegveld van Barcelona", zegt Zoutberg. Puigdemonts advocaat zegt dat hij nog geen plannen heeft om naar Spanje terug te keren.

Voor het referendum van 27 oktober werden al acht Catalaanse ministers opgepakt. Twee van hen zitten nog vast. Ook de leiders van de grootste onafhankelijkheidsbewegingen, Jordi Sànchez en Jordi Cuixart, "de twee Jordi's", zitten nog in voorarrest.

De regering in Madrid heeft de macht in de regio overgenomen. Op 21 december zijn er verkiezingen in Catalonië. Puigdemont doet daar met zijn partij Junts per Catalunya aan mee en voerde tot nu toe campagne vanuit België.

STER reclame