NOS NieuwsAangepast

Vice-premier neemt taken van de Catalaanse president over

De Spaanse vice-premier Soraya Sáenz de Santamaria neemt de taken over van de Catalaanse president Puigdemont. Dat staat in een verklaring in de Spaanse staatscourant. Daarin staat ook dat Puigdemont en de deelregering officieel door Madrid zijn afgezet.

Dat gebeurde allemaal op basis van artikel 155 van de Spaanse grondwet, waarvoor parlement en senaat in Madrid hun toestemming hebben verleend, nadat het Catalaanse regioparlement gisteren de onafhankelijkheid had uitgeroepen. De regering zette het Catalaanse bestuur kort erna al af, wat met de publicatie in de staatscourant nu officieel is.

De Spaanse premier Rajoy kondigde direct al nieuwe verkiezingen aan voor Catalonië op 21 december; een donderdag. Normaal worden verkiezingen in Spanje altijd op een zondag gehouden. Saillant detail: een dag voor de verkiezingen speelt voetbalclub FC Barcelona in Madrid tegen Real.

De verkiezingsdag is de eerste mogelijkheid. Er moeten namelijk wettelijk gezien minimaal 54 dagen overheen gaan vanaf het moment dat er verkiezingen worden uitgeschreven.

'Hallo, republiek!' vs. 'Spanje onthoofdt de opstand'

De voorpagina's van alle kranten in Spanje staan uiteraard vol met het nieuws over het besluit van Catalonië en de reactie van de Spaanse regering. Onze verslaggevers bekeken de kranten in Barcelona en Madrid, die het nieuws elk op hun eigen manier melden.

Wat schrijven de Spaanse en Catalaanse kranten over de afsplitsing?

Er is veel onzekerheid over wat Spanje de komende tijd te wachten staat. Vlak na het besluit van het Catalaanse parlement stelde de Spaanse senaat artikel 155 in werking. Daardoor mag de regering in Madrid ingrijpen in een autonome regio als de eenheid van Spanje in gevaar is. Maar het is onduidelijk wat dat voor Catalonië gaat betekenen.

"Niemand weet het. Ook omdat de situatie zo nieuw is", zei correspondent Edwin Winkels in het NOS Radio 1 Journaal. Veel vragen zijn nog onbeantwoord.

Komen er mensen van ministeries uit Madrid naar Barcelona om de leiding over te nemen?

Correspondent Edwin Winkels

"Komen er mensen van ministeries uit Madrid naar Barcelona om de leiding over te nemen? Hoe gaan ze Puigdemont mededelen dat hij geen president meer is van Catalonië? Het is afwachten wat er gaat gebeuren", zegt Winkels.

Een Spaanse krant meldde vanochtend dat Puigdemont en zijn gedeputeerden zonder enig verzet zullen vertrekken als ze daartoe worden gedwongen, om geweld te voorkomen.

Demonstraties

In Madrid wordt vanmiddag een grote demonstratie verwacht van tegenstanders van afscheiding. Morgen demonstreren in Catalonië mensen voor het behoud van de Spaanse eenheid. Puigdemont heeft de Catalanen opgeroepen om rustig te blijven.

De nacht is in Catalonië rustig verlopen. In Barcelona liepen aan het eind van de avond honderden mensen in een mars tegen de onafhankelijkheid van Catalonië. De menigte liep met Spaanse vlaggen en riep leuzen. De politie voorkwam dat de mars door het centrum liep om een confrontatie met voorstanders te voorkomen.

Bij het kantoor van Radio Catalunya was het korte tijd onrustig bij een betoging van extremistische pro-Madrid-betogers, zogenoemde Ultras. Er werden naar verluidt ruiten vernield en er zouden twee gewonden zijn gevallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl