Praten over Catalonië tijdens Kerst? 'Nee, snel over voetbal beginnen'
Jozephine Trehy
Verslaggever NOS Radio 1 Journaal
Jozephine Trehy
Verslaggever NOS Radio 1 Journaal
De Catalanen gaan morgen opnieuw naar de stembus om een nieuwe regio-regering te kiezen. Na het referendum van 1 oktober, het eenzijdig uitroepen van de onafhankelijkheid en de machtsovername van de Spaanse regering is er vooral veel behoefte aan duidelijkheid onder de Catalaanse bevolking.
Op de Santa Llúcia-kerstmarkt in Barcelona lijkt er op het eerste gezicht niets aan de hand: tientallen stalletjes staan naast elkaar met kerst-ornamenten, net als ieder jaar. Het is een traditie dat opa's en oma's hun kleinkinderen meenemen om iets te kopen voor in de kerststal thuis. Op de markt worden kerstbomen en bosjes mistletoe verkocht en er klinkt kerstmuziek. Maar volgens de bezoekers is de kerstsfeer niet zoals normaal.
'Terug in de tijd'
Rosa Folqué (59) is met haar broer naar de markt gekomen. Ze komt hier ieder jaar. "Er hangt een soort schaduw over de Kerst heen", zegt ze. "Vroeger was het veel gezelliger hier, mensen waren warmer."
Folqué hoopt dat de separatisten morgen een meerderheid behalen. "Het lijkt of we vijftig jaar terug zijn in de tijd. Mensen durven op straat niet te zeggen wat ze willen."
Zullen de verkiezingen ingewikkelde situaties opleveren bij het kerstdiner? "Nee hoor, we hebben het er gewoon niet over, snel over voetbal beginnen", zegt een ouder echtpaar dat over de markt loopt lachend.
'Het zit in ons hart'
Roger Vilaseca (31) wil ook een onafhankelijk Catalonië. "Als het nu niet lukt moeten we gewoon geduld hebben. Deze onafhankelijkheidsstrijd duurt al tientallen jaren, het zit in ons hart, er is veel hoop, dat gaat niet weg."
Toch lijkt het erop dat onafhankelijkheid minder leeft dan begin oktober, rond het referendum. Toen stroomden de straten vol met actievoerders en waren er bijna dagelijks demonstraties.
Volgens Vilaseca is de strijdlust niet helemaal weg. "Het klopt dat mensen moe zijn en geen zin hebben om weer de straat op te gaan, maar het is ook minder zichtbaar omdat er op een andere manier campagne wordt gevoerd. Het gebeurt meer op social media en binnenskamers."
De separatisten willen dolgraag bewijzen dat een meerderheid van de Catalanen achter hun onafhankelijkheidswens staat. Op de kerstmarkt zijn de meeste bezoekers inderdaad voor een afscheiding van Spanje. Vilaseca: "Het is een kerstwens waarvan iedereen hoopt dat hij uitkomt."