In Barcelona kijken Catalanen naar de afgezette regiopresident Puigdemont die in Brussel de overwinning opeist
NOS NieuwsAangepast

Afscheidingsgezinde partijen Catalonië winnen vervroegde verkiezingen

De partijen die voor onafhankelijkheid van Catalonië zijn houden een absolute meerderheid in het Catalaanse parlement, blijkt na telling van nagenoeg alle stemmen. Ze kunnen op 70 zetels in het 135 zetels tellende regioparlement rekenen. De afgezette regiopresident Carles Puigdemont zei in Brussel dat "de Catalaanse republiek heeft gewonnen".

Het regiobestuur werd in oktober door Madrid naar huis gestuurd, maar zou dus weer aan de slag kunnen gaan. De uitslag is verrassend, de polls wezen erop dat de separatisten geen meerderheid zouden halen, en een grote tegenslag voor de Spaanse premier Rajoy.

Hij schreef de verkiezingen uit in de hoop dat de separatisten nu minder succes zouden hebben. Puigdemont omschreef de uitslag als een klap in het gezicht van Rajoy.

Spaansgezinde partij de grootste

Opvallend is dat de Spaansgezinde liberale partij Ciudadanos de meeste stemmen heeft gekregen en 37 zetels haalt. Partijleider Inés Arrimadas benadrukte dat voor het eerst een Spaansgezinde partij de grootste is geworden in Catalonië. Ze zegt dat haar partij de komende weken zal kijken wie er een coalitie wil vormen.

JuntsxCat, de partij van Puigdemont, komt op 34 zetels uit en de linkse separatistische partij ERC op 32. Met hulp van de 4 zetels van de radicale separatistische partij CUP zou het afscheidingsblok op een meerderheid in het parlement komen.

De opkomst lag op bijna 82 procent van de 5,5 miljoen kiesgerechtigde Catalanen.

Brussel

Puigdemont volgde samen met vier andere ex-ministers de uitslag in een congrescentrum in Brussel. Hij zei ook dat de oplossing van Rajoy voor Catalonië niet werkt en dat Europa moet luisteren. "Ik denk dat het Catalaanse volk dat recht heeft verdiend."

Een woordvoerder van de Europese Commissie heeft tegen AFP gezegd dat het standpunt van de commissie over de Catalaanse kwestie niet is veranderd. Hij wil verder geen commentaar geven op "een regionale verkiezing".

Premier Rajoy heeft laten weten dat Puigdemont wordt gearresteerd zodra hij terugkeert naar Catalonië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl