Leider Ines Arrimidas van de eenheidspartij Ciutadans brengt haar stem uit
NOS NieuwsAangepast

Lange rijen bij stemlokalen Catalonië

In Catalonië vormden zich vanochtend meteen al lange rijen voor de stemlokalen voor de regionale verkiezingen. Cijfers ontbreken nog, maar verwacht wordt dat 80 procent van de 5,5 miljoen kiesgerechtigden gaat stemmen.

De verkiezing werd uitgeschreven na het door de Spaanse regering ongeldig verklaarde onafhankelijkheidsreferendum. De Catalaanse autonome regering riep na dat referendum de onafhankelijkheid uit, waarna Spanje het bestuur overnam en een arrestatiebevel uitvaardigde tegen president Puigdemont, die met enkele ministers naar Brussel vluchtte en daar nog steeds zit.

Oriol Junqueras, de leider van de linkse separatistische partij ERC en vice-president onder Puigdemont, zit in de gevangenis.

Grenscontrole

De verkiezingen van vandaag verlopen rustig. Er zijn duizenden politieagenten op de been. De grens tussen Spanje en Frankrijk wordt extra goed bewaakt, om te voorkomen dat Puigdemont toch nog zijn opwachting maakt in Catalonië. Mocht hij dat doen, dan wordt hij meteen gearresteerd.

Veel opiniepeilers gaan uit van een nek-aan-nek-strijd tussen de partijen die voor onafhankelijkheid zijn en de partijen die Catalonië binnen Spanje willen houden.

De Madrileense krant El Pais denkt dat de separatisten erin zullen slagen een meerderheidscoalitie te sluiten met steun van de landelijke partij Podemos, die een verklaard tegenstander is van premier Rajoys Partido Popular. Podemos is voor de Spaanse eenheid, maar zal volgens El Pais toch eerder de separatisten willen steunen dan de Partido Popular, die een kleine fractie vormt in Catalonië.

Opiniepeilers denken ook dat een zeer hoge opkomst in het voordeel van de eenheidspartijen zal zijn. Bij het referendum bleven veel tegenstanders van de Catalaanse onafhankelijkheid thuis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl