Verkiezingsaffiches voor Puigdemont in Barcelona
NOS NieuwsAangepast

Wat kunnen we verwachten bij de verkiezingen in Catalonië?

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Spanje

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Spanje

Catalanen kiezen vandaag bij vervroegde verkiezingen een nieuw parlement. De stemming is nodig omdat de Spaanse regering na het verboden referendum van oktober het deelstaatbestuur aan de kant zette en het parlement ontbond. De laatste keer dat er in Catalonië gestemd werd, was in 2015.

Er wordt een hoge opkomst verwacht. Volgens peilingen zijn vier op de vijf Catalanen van plan te gaan stemmen. Dat zal, denken analisten, vooral de pro-Spaanse partijen helpen. In totaal zijn er ruim 5,5 miljoen stemgerechtigden, 140.000 jongeren mogen voor de eerste keer stemmen. Om 09.00 uur vanochtend zijn de stembureaus opengegaan.

De verkiezingen volgen op maanden van politieke onrust. Kijk hier voor een overzicht van de gebeurtenissen:

Verkiezingen in Catalonië: Zo is het gegaan

In totaal zijn er 135 zetels te verdelen. De absolute meerderheid ligt dus bij 68 zetels en de partijen die voor afscheiding van Spanje zijn, zullen volgens de polls net niet aan die grens komen. Dat is een tegenslag voor de naar Brussel uitgeweken regiopresident Carles Puigdemont die daar tevergeefs hoopte op wind in de rug van andere Europese landen.

Maar ook de pro-Spaanse partijen halen de beoogde meerderheid van 68 zetels niet, waardoor beide kampen lastige coalities moeten sluiten. Opmerkelijk in alle metingen is dat de meer radicale partijen volgens de polls flink winnen.

Verkiezingadvertentie Ciutadans lijsttrekker Inés Arrimadas afgebeeld als Wonderwoman

Ezquerra Republicana de Catalunya (ERC, republikeins links), dat verder wil op de ramkoers met de regering in Madrid, scoort goed. Ook hun nog altijd gevangen voorman van de partij Oriol Junqueras is populair. Hij was tot aan het uitroepen van de republiek de tweede man in de regering van Carles Puigdemont.

Verrassende opmars

Maar ook in het pro-Spaanse kamp is intussen de liberale partij Ciudadanos (letterlijk: Burgers) bezig met een verrassende opmars. Die partij wil de onafhankelijkheidsprojecten in de regio zo snel mogen ontmantelen en kost vooral de Partido Popular van premier Mariano Rajoy veel stemmen. Wellicht helpt het de partijen die tegen afscheiding zijn dat de verkiezingen op een doordeweekse dag zijn, geloven analisten.

Wie wil stemmen mag vandaag bij zijn werkgever vier uur vrij vragen. Op wie te stemmen is voor veel Catalanen niet makkelijk, een op de drie Catalanen had vorige week nog geen keus gemaakt. Om 20.00 uur vanavond sluiten de stembureaus en de eerste resultaten worden een paar uur daarna verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl