ANP
NOS NieuwsAangepast

Rechter wil psychiatrisch onderzoek naar ruitenvernieler Joods restaurant

De rechtbank in Amsterdam wil een psychiatrisch onderzoek laten uitvoeren naar de 29-jarige man die op 7 december met een knuppel de ruiten insloeg van een Joods restaurant in Amsterdam. De zaak wordt pas hervat als dit onderzoek is afgerond.

'We willen eerst weten wat er precies met hem aan de hand is'

De reclassering zegt zich na gesprekken met de verdachte zorgen te maken over zijn geestelijke gezondheid en denkt dat er gevaar is voor herhaling.

Toch blijft de verdachte op vrije voeten, al moet hij zich wel aan bepaalde voorwaarden houden. Hij mag geen nieuwe strafbare feiten plegen, moet zich bereikbaar houden voor justitie en meewerken aan psychiatrisch onderzoek. Ook moet hij begeleiding accepteren van reclassering en mag hij niet in de buurt van het Joodse restaurant komen. Het psychiatrisch onderzoek wordt verricht door het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie.

Meervoudige kamer

Het Openbaar Ministerie wil de man vervolgen voor vernieling en inbraak. De verdachte nam ook een Israëlische vlag mee uit het eethuis. Volgens de advocaat van de verdachte had de man geen terroristisch motief en was hij in de war toen hij het restaurant belaagde.

Het OM stelt dat de man "juridisch-technisch" geen terroristisch motief had omdat niet de ontwrichting van de maatschappij zijn doel was, "maar de Israëlische vlag". "De grote beroering die zijn daad heeft veroorzaakt" werkt als het aan justitie ligt wel strafmaat-verhogend.

In eerste instantie zou de zaak worden behandeld door een politierechter, maar maandag maakte de rechtbank van Amsterdam bekend dat een meervoudige kamer de zaak overneemt omdat die juridisch te ingewikkeld is om door een politierechter te worden afgehandeld. Drie rechters buigen zich nu over de zaak en de meervoudige kamer kan ook hogere straffen opleggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl