In Kiev wordt gedemonstreerd tegen de Oekraïense president
NOS NieuwsAangepast

Politie Kiev houdt aanhangers oppositie tegen

In de Oekraïense hoofdstad Kiev is de politie slaags geraakt met aanhangers van de Georgische oud-president Saakasjvili die protesteerden tegen president Porosjenko. De politie voorkwam met traangas dat de betogers oprukten naar het Oktober-paleis, een cultureel centrum bij het Maidanplein dat het symbool werd van de pro-Europese betogingen in 2013. Gewonden zijn er voor zover bekend niet gevallen.

Een paar duizend mensen liepen mee in een protestmars tegen president Porosjenko en hoofdaanklager Lutsenko, die te weinig zouden doen om corruptie te bestrijden. Onder de betogers waren enkele honderden aanhangers van Saakasjvili, die naar het Oktober-paleis wilden doorlopen maar werden tegengehouden door de politie.

Toen het donker werd, was de rust redelijk weergekeerd. Een grote politiemacht had zich voor de ingang van het Oktober-paleis geposteerd. Vanmiddag probeerden aanhangers van Saakasjvili daar binnen te dringen en werd er ook met stenen gegooid. Saakashvili riep zijn aanhangers op rustig te blijven.

Patstelling

In 2015 benoemde Porosjenko Saakasjvili tot gouverneur van Odessa. De Georgiër stapte een jaar later op, omdat hij net als de demonstranten vindt dat Porosjenko te weinig doet tegen corruptie.

Het Maidanplein was in 2013 het toneel van demonstraties tegen president Janoekovitsj en voor toenadering tot de Europese Unie. Bij het ingrijpen van de oproerpolitie vielen destijds zo'n honderd doden.

De Oekraïense autoriteiten arresteerden hem anderhalve week geleden op verdenking van machtsmisbruik en het helpen van een criminele organisatie. Saakasjvili is inmiddels weer vrij en mag van de rechter in vrijheid de uitkomst van het onderzoek naar hem afwachten. De situatie heeft geleid tot een patstelling tussen de almaar protesterende Georgiër en de Oekraïense autoriteiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl