Saakasjvili buiten de rechtbank in Kiev
NOS Nieuws

Oekraïense rechter laat Saakasjvili weer vrij

Oppositieleider Michail Saakasjvili, die vrijdag werd opgepakt wegens machtsmisbruik en banden met een criminele organisatie, is door een Oekraïense rechter op vrije voeten gesteld. De rechter wees het verzoek van de aanklager om Saakasjvili onder huisarrest te plaatsen, af en zei dat hij in vrijheid het onderzoek mocht afwachten.

Het besluit van de rechter is een tegenslag voor de Oekraïense president Porosjenko die Saakasjvili ervan beschuldigt dat hij samenspant met door Moskou gesteunde zakenlieden die hem weg willen hebben.

Saakasjvili verklaarde na zijn vrijlating dat hij wil samenwerken met andere politieke krachten in Oekraïne om tot een vreedzame regeringswisseling te komen. In de rechtszaal waar zijn vrijlating werd gelast, zat ook oud-premier Joelia Timosjenko, die een van de oppositiepartijen in Oekraïne leidt en haar steun voor Saakasjvili wilde betuigen.

Hongerstaking

Saakasjvili zei buiten de rechtbank eerst naar huis te willen om iets te eten. Uit protest tegen zijn vastzetting weigerde hij voedsel in zijn cel.

De 49-jarige Saakasjvili werd in 2013 gewipt als president van Georgië. In 2015 haalde Porosjenko hem naar Oekraïne als gouverneur van Odessa. Een jaar later vertrok Saakasjvili weer, naar eigen zeggen omdat Porosjenko niet wilde meewerken aan de strijd tegen corruptie. Sindsdien leeft hij in onmin met de president, die hem ook de Oekraïense nationaliteit heeft afgenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl