Saakasjvili heeft na zijn bevrijding om een van zijn polsen nog de handboeien zitten
NOS NieuwsAangepast

Menigte verhindert afvoeren oud-president Saakasjvili in Kiev

Het is de Oekraïense politie niet gelukt om de Georgische oud-president Micheil Saakasjvili vast te zetten. Saakasjvili (49) werd vanmorgen meegenomen uit zijn appartement in Kiev. Hij wordt verdacht van het helpen van een criminele organisatie.

Honderden aanhangers blokkeerden de hele ochtend de politiebus met Saakasjvili. Ondanks de inzet van traangas en pepperspray lukte het de oproerpolitie niet om de menigte uiteen te drijven.

Na uren slaagden betogers erin om de deur van de politiebus te forceren en zo Saakasjvili te bevrijden.

 • Reuters
  Micheil Saakasjvili wordt door de Oekraïense politie uit zijn huis gehaald en afgevoerd
 • Reuters
  Een aanhanger van Saakasjvili springt op de arrestantenbus
 • Reuters
  Aanhangers van Saakasjvili werpen barricades op
 • Reuters
  De politie gebruikte traangas en pepperspray
 • Reuters
  Een aanhanger van Saakasjvili belaagt de politie

Met een megafoon riep Saakasjvili vervolgens op tot vreedzame demonstraties tegen de regering van president Porosjenko. Hij liep daarna met zijn aanhangers naar het parlement om de daad bij het woord te voegen.

Eerder had hij vanaf het dak van zijn flatgebouw zijn aanhangers toegesproken. Hij noemde Porosjenko een verrader en een dief. Volgens verschillende media dreigde hij om naar beneden te springen.

Saakasjvili heeft van de openbaar aanklager opdracht gekregen om zich binnen 24 uur bij de politie te melden.

Saakasjvili en Porosjenko waren tot vorig jaar bondgenoten. De Oekraïense president benoemde hem in mei 2015 tot gouverneur van Odessa. Saakasjvili stapte na ruim een jaar op, omdat hij naar eigen zeggen te weinig steun uit Kiev kreeg om corruptie grondig aan te pakken.

Daarop ontnam Porosjenko hem zijn Oekraïense nationaliteit. Eerder was hij al zijn Georgische paspoort kwijtgeraakt. Saakasjvili is daarmee statenloos.

De afgelopen tijd heeft hij verschillende demonstraties in Kiev op touw gezet waarin hij het vertrek van Porosjenko eist. Hij zou daarbij financiële steun hebben gekregen van leden van het vorige Oekraïense regime, die na de Maidanrevolutie naar Rusland zijn gevlucht. Zij worden door het gezag in Kiev als criminelen gezien, wat de verdenking tegen Saakasjvili verklaart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl