De eerste arrestatie van Micheil Saakasjvili
NOS NieuwsAangepast

Oud-president Saakasjvili opnieuw gearresteerd in Oekraïne

De Oekraïense autoriteiten hebben de Georgische oud-president Saakasjvili voor de tweede keer aangehouden. Eerder deze week werd hij al door veiligheidsagenten meegenomen uit zijn appartement in Kiev, maar die arrestatie mislukte uiteindelijk. Zijn opgetrommelde aanhangers wisten hem uit een politiebus te bevrijden.

Op de Facebookpagina van Saakasjvili wordt opgeroepen om te demonstreren tegen zijn aanhouding bij het detentiecentrum waar hij wordt vastgehouden. Op beelden uit de Oekraïense hoofdstad is te zien dat zich inderdaad een kleine menigte bij de gevangenis heeft gevormd. De sfeer is kalm.

Het Oekraïense Openbaar Ministerie zegt dat Saakasjvili zonder gebruik van geweld is gearresteerd. Niet bekend is waar hij werd aangehouden. Hij wordt verdacht van het helpen van een criminele organisatie en van machtsmisbruik.

Corruptie

Saakasjvili was tot 2013 president van Georgië. In 2015 kreeg hij de Oekraïense nationaliteit en werd hij door de Oekraïense president Porosjenko, die elkaar kennen uit hun studietijd, benoemd tot gouverneur van Odessa.

Een jaar later stapte Saakasjvili op, omdat hij te weinig steun voelde vanuit Kiev in de strijd tegen corruptie. Hij stelt dat Porosjenko corrupt is en moet opstappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl