NOS NieuwsAangepast

Extern meldpunt voor ongewenst gedrag in het leger geopend

Defensiepersoneel en ex-medewerkers die te maken hebben gekregen met ongewenst gedrag kunnen het komende half jaar terecht bij een extern meldpunt. Militaire vakbonden pleitten vorige maand al voor zo'n meldpunt, na onthullingen over een verkrachting, aanrandingen, afpersing en mishandelingen in een kazerne in Schaarsbergen.

Aan het meldpunt dat vandaag van start is gegaan, is de Commissie Sociaal Veilige Werkomgeving Defensie gekoppeld. Die kijkt vooral of en hoe meldingen tot stand komen en ook of melders nazorg krijgen. In maart presenteert de commissie een rapport met de tussentijdse bevindingen. In juli volgt het eindrapport.

Ontgroening

Drie oud-militairen onthulden vorige maand dat zij in 2014 hun eenheid in de kazerne in Schaarsbergen verlieten na stelselmatig te zijn misbruikt en mishandeld. Sommige misdragingen maakten deel uit van een ontgroeningsritueel.

De Koninklijke Marechaussee arresteerde deze week drie verdachten in de zaak. Eerder werden vier militairen uit hun functie ontheven en intern gestraft. Ook werd in oktober een militair veroordeeld tot zes maanden cel voor het seksueel misbruiken van een vrouwelijke collega terwijl zij sliep.

Het ministerie benadrukt dat de bestaande mogelijkheden om ontoelaatbaar gedrag te melden blijven bestaan. Militairen kunnen ook terecht bij hun commandant. Van strafbare feiten kan aangifte worden gedaan bij de marechaussee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl