Vakbonden na misbruikschandaal defensie: stop met ontgroenen

time icon Aangepast
Hollandse Hoogte

De militaire vakbond VBM wil dat inwijdingsrituelen in de krijgsmacht worden afgeschaft. Aanleiding zijn de gebeurtenissen op de Oranjekazerne in Schaarsbergen enkele jaren terug. De Volkskrant schrijft vandaag dat nieuwe soldaten door onderofficieren werden gepest, mishandeld en verkracht. Dat gebeurde in ieder geval voor een deel in de inwijdingsperiode.

Vakbondsvoorzitter Jean Debie zei in het NOS Radio 1 Journaal: "Het gaat erom dat je professionals opleidt. Dat doe je met onderwijs en daar horen in mijn optiek geen inwijdingsrituelen bij. Ik heb te veel incidenten meegemaakt de afgelopen jaren waarbij het gewoon fout is gegaan."

Zijn collega Anne-Marie Snels van de vakbond AFMP denk er net zo over. "Inwijdingsrituelen defensie afschaffen, daders straffen", zegt ze op Twitter.

Voorzitter AFMP
@AnneMarieSnels
Inwijdingsrituelen #defensie afschaffen, daders straffen. Mensen moeten zich veilig kunnen voelen. Heeft ook met cultuur defensie te maken https://t.co/aiho0kRkuj
2 jaar geleden

De commandant Landstrijdkrachten Leo Beulen wil in een reactie niet zover gaan. Hij zei in dezelfde uitzending dat defensie de afgelopen jaren een reeks maatregelen heeft genomen om uitwassen te voorkomen.

Zo is er controle op de kamers van kazernes en krijgen nieuwe lichtingen steeds opnieuw te horen dat ongepast gedrag niet wordt getolereerd.

Stoppen met inwijdingsrituelen vindt hij niet nodig. "Dat zijn bepaalde zaken die, als mensen nu bij een eenheid komen, onder controle en vooraf beschreven worden uitgevoerd. Daar hoort zeker geen vernedering bij."

Ontoelaatbaar

Beulen noemt de gebeurtenissen waar slachtoffers over vertellen in de Volkskrant "volstrekt ontoelaatbaar". Defensiemedewerkers mogen een veilige werkomgeving verwachten, zei hij. De daders zijn inmiddels overgeplaatst.

Beulen sprak ook zijn medeleven uit met de slachtoffers, die geestelijk letsel aan de gebeurtenissen hebben overgehouden. "Het is natuurlijk verschrikkelijk wat er met hen gebeurd is en ook hoe ze er nu aan toe zijn. We moeten er alles aan doen om ondersteuning te bieden als ze daar behoefte aan hebben."

Machocultuur binnen defensie

Naar aanleiding van aanrandingen op het marineschip Tjerk Hiddes betoogde de Commissie-Staal in 2006 dat ongewenst gedrag vaker bij defensie voorkomt dan in de rest van de samenleving, maar de cijfers vergelijkbaar waren met Amerikaanse en Britse leger en de Nederlandse politie. Volgens het eindrapport werd dat veroorzaakt door een gebrek aan sociaal leiderschap, de personele samenstelling en de machocultuur binnen defensie. De grootte en gelaagdheid van de organisatie maakte bestrijden moeilijk, waarschuwde het rapport.

Debie wijst erop dat er sindsdien veel is veranderd: er is een gedragscode opgesteld, leidinggevenden kregen meer oog voor persoonlijke problemen en er kwam een centraal integriteitsorgaan. "Er zijn heel veel maatregelen, maar het blijft belangrijk dat mensen melden als er alarmbellen afgaan. Als mensen geen verklaring willen afgeven, is het moeilijk voor het OM om vervolging in te stellen."

STER Reclame