ANP

De rechtbank in Arnhem heeft een militair van de landmacht tot zes maanden cel veroordeeld voor seksueel misbruik van een collega terwijl zij sliep. Na een feest op een kazerne in de gemeente Venray was de 30-jarige militair naast zijn collega in bed gaan liggen, waarna hij seksuele handelingen met haar verrichtte.

Twee mannelijke collega's waren ook in de kamer en maakten foto's en filmpjes van het misbruik. De filmende collega's worden niet strafrechtelijk vervolgd. Ze worden, net als de dader, door Defensie ontslagen.

De uitspraak werd gedaan door de militaire kamer van de rechtbank in Gelderland. Als een Nederlandse militair zich misdraagt, staat hij daar terecht.

Vrouw op mannenkamer

De officier van justitie had vorige maand een onvoorwaardelijke celstraf van anderhalf jaar tegen de man geëist.

De straf viel lager uit omdat de rechtbank er rekening mee hield dat het slachtoffer op de slaapkamer van haar mannelijke collega's was gaan liggen, wat ingaat tegen de militaire gedragsregels. In de kazernes is er volgens Defensie een strikte scheiding tussen mannen en vrouwen. Maar volgens de vrouw kon ze niet anders, omdat ze niet in haar eigen kamer terechtkon.

Ook neemt de rechtbank mee dat de militair niet eerder in aanraking is geweest met politie en justitie. Verder woog mee dat de militair is ontslagen.

STER reclame