NOS NieuwsAangepast

Proef met alcohol-enkelband wegens gebrek aan deelnemers met een jaar verlengd

Een proef met een enkelband die het alcoholgebruik meet, is nog niet geslaagd. Er hebben maar 23 mensen aan meegedaan, terwijl het er honderd hadden moeten zijn. Daarom wordt er nu een jaar aan vastgeplakt.

De proefpersonen zijn mensen die onder invloed van alcohol iets strafbaars hebben gedaan, zoals een geweldsdelict. De rechter heeft hun een alcoholverbod opgelegd. De alcoholmeter meet via het transpiratievocht 24 uur per dag of de drager alcohol gebruikt en stuurt de waarden naar de reclassering.

Zonder enkelband moeten daders met een alcoholverbod zich twee keer in de week melden bij de reclassering voor een urinetest. Met de enkelband hoeft dat niet meer, en daar waren de 23 proefpersonen tevreden over.

Sommige deelnemers wilden de enkelband zelfs vrijwillig langer dragen omdat die hen hielp bij het aanpakken van hun alcoholprobleem. De proef wordt vanwege de eerste positieve resultaten verlengd zodat er meer proefpersonen gezocht kunnen worden.

Alberto kickte af van alcohol dankzij enkelband

De overheid probeerde al eerder heeft alcoholgebruik in het verkeer aan te pakken met een maatregel. In december 2011 werd het alcoholslot ingevoerd. De bedoeling van dat slot was om bestuurders die vaker met drank op aan het verkeer deelnamen hard te straffen. Deze mensen kregen een speciaal slot in de auto, waardoor ze niet meer met alcohol op konden rijden.

Mislukt project

Maar het project mislukte. Dat had verschillende oorzaken. Allereerst gold de maatregel niet alleen voor notoire drankrijders maar ook voor iedereen die met een slok te veel op aan het verkeer deelnam. Dus ook als je dronken op een brommer reed, kreeg je de maatregel opgelegd. Die maatregel werd al snel ingetrokken.

Doordat niet de rechter maar het CBR de maatregel oplegde, naast een straf die er in het strafrecht op stond, werden duizenden mensen dubbel gestraft. Dat mocht niet meer en zo kwam de het alcoholslotprogramma (APS) in 2016 definitief tot een einde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl