Alcoholslot definitief van de baan
Het alcoholslot wordt niet meer opnieuw ingevoerd. Minister Van der Steur heeft onderzocht of de maatregel kon worden ondergebracht in het strafrecht en hij concludeert nu dat het niet opportuun is om dat te doen.
Het alcoholslot, dat bedoeld was voor drankrijders, was de afgelopen jaren onderwerp van discussie en werd al niet meer opgelegd door het CBR.
Dubbele straf
Naast de technische problemen waren er grote juridische bezwaren. Zo oordeelde de Raad van State dat het opleggen van de maatregel te weinig rekening houdt met de gevolgen voor de automobilisten. En de Hoge Raad besliste dat er naast het opleggen van het alcoholslot geen strafrechtelijke vervolging meer mocht zijn, omdat er dan sprake was van een dubbele straf.
Minister Schultz besloot in 2014 al dat er voorlopig geen alcoholsloten meer zouden worden opgelegd. Daarna liet ze bekijken of het alcoholslotprogramma in het strafrecht kon worden ondergebracht.
Kosten en baten
Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft berekend dat dit het Rijk tussen de 2,4 en 7,2 miljoen euro zou kosten. Daarnaast verwacht Van der Steur dat de rechter het slot minder vaak zou opleggen dan het CBR tot nu toe deed en hij concludeert daarop dat de kosten niet opwegen tegen de baten. "Alles afwegende heeft het onderbrengen van het alcoholslot in het strafrecht te weinig meerwaarde."
De afgelopen jaren hebben 12.000 automobilisten te horen gekregen dat ze een alcoholslot moesten inbouwen, om te voorkomen dat ze vijf jaar hun rijbewijs kwijt zijn. Bijna 5000 bestuurders hebben dat laten doen, van wie er eind vorig jaar nog zo'n 2800 met een slot rondreden.