Automobilisten die te veel hebben gedronken, krijgen voorlopig geen alcoholslot opgelegd
NOS Nieuws

Het alcoholslot: een mislukt project

Het alcoholslot had het aantal slachtoffers van verkeersongelukken onder invloed van drank met 20 tot 25 procent moeten terugdringen. Maar vier jaar na de invoering is er voorlopig niets meer van de maatregel over.

Vandaag bepaalde het gerechtshof in Den Haag dat twee automobilisten die weigerden mee te werken aan de plaatsing van een slot in hun auto hun rijbewijs moeten terugkrijgen.

Het gaat om zogenoemde oude gevallen, want een jaar geleden besloot minister Schultz dat voorlopig geen nieuwe alcoholsloten worden opgelegd. In plaats daarvan moeten bestuurders die te veel hebben gedronken een gedragscursus volgen.

De minister liep daarmee vooruit op een uitspraak van de Raad van State begin dit jaar. Die bepaalde dat het opleggen van een alcoholslot te weinig rekening houdt met de gevolgen voor de betrokkenen.

In mei vorig jaar besloot Schultz al na een gerechtelijke uitspraak dat beroepschauffeurs die een slok te veel op hebben, geen alcoholslot meer opgelegd kregen. Betrapte bestuurders die geen geen geld hebben om een alcoholslot te betalen, kunnen hun beroep niet meer uitoefenen, waardoor ze te zwaar worden gestraft.

Tot de invoering van het alcoholslot werd in 2003 besloten, maar het zou tot december 2011 duren voordat de eerste apparaten werden ingebouwd. Ook technisch gezien ging het niet vlekkeloos, omdat de sloten tijdens het rijden wel eens uitvielen. Als gevolg daarvan kwamen automobilisten midden op de weg stil te staan. Ook moest het CBR de apparaten aanpassen omdat ze fraudegevoelig bleken te zijn.

De afgelopen jaren hebben 12.000 automobilisten te horen gekregen dat ze een alcoholslot moesten inbouwen, om te voorkomen dat ze vijf jaar hun rijbewijs kwijt zijn. Bijna 5000 bestuurders hebben dat laten doen, van wie er nu nog zo'n 2800 met een slot rondrijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl