NOS Nieuws

CBR moet twee 'oude' alcoholslotgevallen rijbewijs teruggeven

Twee automobilisten die niet wilden meewerken aan een alcoholslot in hun auto, krijgen hun rijbewijs voorlopig terug. Het gerechtshof in Den Haag heeft bepaald dat het CBR binnen zeven dagen hun rijbewijs moet retourneren.

Het CBR mag sinds begin maart geen alcoholslot meer opleggen van de Raad van State. In plaats daarvan krijgen automobilisten die te veel gedronken hebben een gedragscursus en een boete. Maar voor oude gevallen van voor oktober vorig jaar geldt het alcoholslotprogramma nog steeds.

4500 euro

De twee die de zaak hadden aangespannen raakten hun rijbewijs kwijt in 2012 en 2014. De een weigerde mee te werken aan een blaastest, de ander werd gepakt met drank op achter het stuur. Beiden hadden geen geld om mee te doen aan het alcoholslotprogramma, dat minimaal 4500 euro kost. In zo'n geval neemt het CBR het rijbewijs in, voor de maximale termijn van vijf jaar.

Advocaat Annemiek van Spanje over de zaken

De twee vinden het niet eerlijk dat het zo lang moet duren voordat ze hun rijbewijs terugkrijgen. Eerder stelde de kortgedingrechter in Den Haag en de Raad van State de twee in het ongelijk. Mensen die in het verleden een alcoholslot opgelegd kregen of een maatregel die daaruit voortvloeide, kwamen daar niet onderuit.

Onevenredig

Het hof oordeelt echter anders en noemt het, gelet op de situatie van de twee mannen, onrechtmatig dat de twee hun rijbewijs vijf jaar kwijt zijn. Het is volgens het hof nergens in de wet vastgelegd dat het CBR de maximale termijn van vijf jaar moet aanhouden. De dienst heeft bovendien niet aannemelijk gemaakt waarom het rijbewijs op dit moment niet, maar aan het einde van die vijf jaar wel aan de twee kan worden teruggegeven.

Het duo wordt volgens het hof bovendien onevenredig getroffen door de maatregel. Ze kunnen hun beroep niet uitoefenen zonder rijbewijs, wat grote gevolgen heeft voor hun financiële situatie.

Advocaat

De advocaat van de twee mannen zegt dat de uitspraak van het hof een precedentwerking heeft. Soortgelijke gevallen die vijf jaar moeten wachten, kunnen nu ook hun rijbewijs eerder terugkrijgen.

Advocaat Annemiek van Spanje kan zich voorstellen dat het CBR met nieuwe beleid komt

Het CBR zegt de uitspraak samen met het ministerie van Infrastructuur en Milieu te gaan bestuderen. De dienst zegt vandaag nog contact op te nemen met de twee automobilisten die de zaak hebben aangespannen. "We hebben geen idee wat deze uitspraak betekent voor andere gelijke gevallen", zegt een CBR-woordvoerder.

Eerder werden beroepschauffeurs al uitgesloten van het alcoholslotprogramma. Ook waren er technische problemen met het alcoholslot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl