Een automobilist gebruikt een alcoholslot
NOS Nieuws

Minister wil alcoholslot terug, tot die tijd vervolging en cursus

Het omstreden alcoholslot wordt voorlopig vervangen door een gedragscursus en straf door justitie. Notoire drankrijders moeten ook een geschiktheidsonderzoek ondergaan. Dat laat minister Schultz van Infrastructuur weten aan de Tweede Kamer.

Het alcoholslot, een apparaat waarin bestuurders voor vertrek moeten blazen, werd al sinds oktober niet meer opgelegd door het CBR. Schultz besloot daartoe, omdat er vanuit de Raad van State kritiek was gekomen op de regeling. De Hoge Raad bepaalde in maart dat het uitdelen van een alcoholslot in combinatie met vervolging door justitie niet mag, omdat er dan sprake is van dubbel straffen.

Hogere eis

Zo'n 2300 mensen die eigenlijk nog wel een alcoholslot hadden moeten krijgen, zijn nu de dans ontsprongen. Zij moeten dus op cursus en worden daarnaast vervolgd door het Openbaar Ministerie. Justitie houdt er daarbij wel rekening mee dat het nu niet mogelijk is om een alcoholslot op te leggen; de strafeis zal waarschijnlijk dus hoger zijn.

De minister wil uiteindelijk het alcoholslot opnieuw invoeren en onderzoekt hoe dat het beste kan. Nog voor de zomer wil ze daar de Tweede Kamer over informeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl