NOS NieuwsAangepast

Geen alcoholslot beroepschauffeurs

Beroepschauffeurs die voor het eerst met een slok op achter het stuur betrapt worden, krijgen voorlopig geen alcoholslot ingebouwd. Dat heeft minister Schultz van Haegen besloten.

Eerder moesten vrachtwagen- en buschauffeurs die met te veel alcohol op betrapt werden, een alcoholslot laten inbouwen in hun eigen auto. Daarnaast raakten zij hun groot rijbewijs voor 2 jaar kwijt, ook als ze voor hun inkomen afhankelijk waren van dat rijbewijs.

Zwaardere straf

Veel beroepschauffeurs vonden het onterecht dat zij daardoor zwaarder gestraft werden dan gewone automobilisten. Enkele chauffeurs gingen in beroep tegen de maatregel, omdat ze hun baan erdoor zouden verliezen. Ze kregen gelijk van de rechter.

In oktober vorig jaar bepaalde de Raad van State dat de rijbewijzen van truckers toch mogen worden ingetrokken als ze met een slok op betrapt worden.

Uitzondering

De minister heeft vanaf 24 april een uitzondering gemaakt voor beroepschauffeurs. Zij moeten als ze betrapt worden een driedaagse cursus volgen over de risico's van alcoholgebruik in het verkeer. Hun rijbewijs blijft geldig en ze krijgen ook geen alcoholslot in hun privé-auto. Daarmee is hun straf nu dus lichter dan die van gewone automobilisten.

Als beroepschauffeurs die cursus al eens gevolgd hebben, wordt er onderzoek gedaan naar hun rijgeschiktheid.

De minister wil het in de toekomst mogelijk maken dat de alcoholsloten ook in vrachtwagens en bussen ingebouwd worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl