NOS NieuwsAangepast

Alcoholslot soms niet in orde

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen erkent dat het alcoholslot in sommige gevallen niet goed werkt, omdat er technische problemen mee zijn. Dat blijkt uit een brief die in handen is van de NOS.

Het CBR wijt foutieve alcoholtesten aan de gebruiker van het slot, tenzij onomstotelijk vaststaat dat er sprake is van een technisch mankement. Advocaten die bestuurders met een alcoholslot bijstaan zeggen dat het heel lastig is het CBR ervan te overtuigen dat het apparaat niet goed werkt.

Hertesten

Bestuurders met een alcoholslot moeten blazen als ze in de auto stappen en met het voertuig willen gaan rijden. Onderweg krijgen zij herhaaldelijk hertesten om er zeker van te zijn dat ze niet hebben gedronken. Dat gebeurt in de regel om de 10 tot 15 minuten.

Voor bestuurders die foutief blazen is het lastig aan te tonen hoe dat komt. Sommigen laten zich hertesten bij de politie. Advocaten stellen dat het CBR in bezwaarprocedures het proces-verbaal soms negeert, en als reden opgeeft dat het daar geen rekening mee kan houden. Het CBR zegt geen wettelijke mogelijkheden te hebben om processen-verbaal mee te wegen in de procedure.

Vragen

Het alcoholslot werd onlangs in de koelkast gezet, nadat de Raad van State het CBR kritische vragen over het slot stelde.

Volgens minister Schultz van Infrastructuur waren de vragen van de Raad van State zo ingrijpend dat het CBR het nu niet verantwoord vindt om door te gaan met het slot.

Volgens het ministerie verandert er niks voor mensen die al een alcoholslot hebben. Iemand die ertoe is veroordeeld, maar er nog geen heeft moet wachten tot het CBR heeft besloten hoe het verdergaat met het alcoholslot.

Betrapt

Sinds december 2011 kregen bijna 12.000 automobilisten een alcoholslot opgelegd. Op dit moment rijden er zo'n 5.000 mee rond. Het wordt opgelegd aan bestuurders die met een promillage tussen 1.3 en 1.8 (beginnende bestuurders 1.0) achter het stuur zijn betrapt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl