Proef met enkelband moet 'alcoholdampen' uit strafdossiers halen
Justitie start morgen een proef met een alcohol-enkelband. Doel van de proef is om misdrijven waarbij alcohol in het spel is terug te dringen. Wie zo'n band om krijgt hoeft geen urine meer af te staan: de enkelband meet dag en nacht of er is gedronken.
De proef start in Rotterdam en Oost-Nederland met honderd deelnemers. Zij krijgen een enkelband om, waarbij transpiratievocht wordt gemeten om het alcoholpromillage vast te stellen. De uitkomsten worden via een modem aan de reclassering doorgegeven.
"Uit veel strafdossiers komt een alcoholdamp, vooral bij geweldsmisdrijven", zegt hoofdofficier Kitty Nooy van het Openbaar Ministerie. Tussen de 25 en 50 procent van de delicten hangt samen met het gebruik van alcohol. Bij verkeersongelukken speelt alcohol ook vaak een rol. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft becijferd dat drankmisbruik jaarlijks leidt tot een maatschappelijke schadepost van drie miljard euro.
Per jaar krijgen zo'n 500 mensen een alcoholverbod opgelegd. "Het OM wil graag weten of dit middel geschikt is om het alcoholverbod te controleren", zegt Nooy.
Het besef dat de meter continu monitort of iemand heeft gedronken, heeft volgens justitie veel effect uit. Daarnaast blijft er professionele begeleiding bij "het gebruik en gedrag van de cliënt in relatie tot zijn alcoholinname".
Volgens Nooy is het middel bedoeld voor meerderjarigen die niet ernstig verslaafd zijn en een strafbaar feit hebben gepleegd, zoals huiselijk geweld of dronken achter het stuur zitten.
De Alcoholmeter kan nog niet wettelijk verplicht worden gesteld en zal tijdens de proef dus op basis van vrijwilligheid worden ingezet. De pilot duurt een jaar, minister van der Steur zal de Kamer na de zomer inlichten over het verloop ervan.