De inzet van politie en justitie kost veel geld.
NOS NieuwsAangepast

Alcoholgebruik kost Nederland jaarlijks 2,5 miljard euro

Alcoholgebruik kost de Nederlandse samenleving elk jaar ongeveer 2,5 miljard euro. Dat staat in een rapport van het RIVM, dat vandaag is gepubliceerd.

De totale kosten van alcoholgebruik waren ruim 8 miljard euro, maar alcoholgebruik leverde ook geld op. Onder de streep blijft er aan kosten ongeveer 2,5 miljard euro over, zegt het RIVM.

Het meeste geld, ruim twee miljard euro, gaat op aan vroegtijdige sterfgevallen. Elk jaar overlijden bijna drieduizend mensen aan kanker door alcohol. Ook kost alcoholgebruik bedrijven geld; werknemers zijn minder productief als ze gedronken hebben. Ook de inzet van politie en justitie brengt volgens het RIVM behoorlijk wat kosten met zich mee.

Gunstig effect

Aan de andere kant levert alcoholgebruik ook geld op. Zo komt er elk jaar ongeveer een miljard euro accijns binnen en ondernemers verdienen aan de verkoop van alcohol. Ook worden zorgkosten bespaard doordat matig alcoholgebruik volgens het RIVM een gunstig effect heeft op hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport neemt de uitkomsten van dit onderzoek mee in de evaluatie en discussie over de drank- en horecawet. Die wordt later dit jaar of begin volgend jaar besproken in de Tweede Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl