alcoholslot
NOS Nieuws

Kabinet bekijkt 'alcoholslot-light' en alcohol-enkelband

Het kabinet bekijkt de komende tijd alsnog allerlei varianten van het alcoholslot, een startonderbreker in de auto. Vooral om juridische redenen worden geen alcoholsloten meer opgelegd.

Bijna de hele Tweede Kamer ziet er echter een goede mogelijkheid in om te voorkomen dat notoire drankrijders weer de weg op gaan. De Kamer wil dat de maatregel in het strafrecht wordt opgenomen. Tot voor kort ging het CBR erover.

Minister Van der Steur zei gisteren al dat hij bang is dat rechters het alcoholslot niet zullen opleggen, omdat ze al allerlei alternatieven hebben. Maar hij is er niet principieel tegen.

Als een van de mogelijkheden noemde hij vandaag in de Kamer ook een 'alcohol-enkelband'. Met dat systeem wordt al geëxperimenteerd voor het toezicht op mensen aan wie een alcoholverbod is opgelegd, omdat ze onder invloed geweld hebben gepleegd. De enkelband meet het alcoholgebruik van de drager.

Van der Steur zei in de Tweede Kamer dat hij die proef nauwgezet volgt en als het systeem een succes wordt, zou het misschien ook kunnen worden ingevoerd als alternatief voor het alcoholslot.

Zijn collega Schultz voegde eraan toe dat ook gekeken wordt naar een 'alcoholslot-light'. Het gaat dan om een vergelijkbaar systeem als het nu afgeschafte, maar het zou minder lang moeten worden opgelegd. "Maar er zijn misschien ook andere nieuwe, elektronische varianten mogelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl