Schade bij het aangevallen Amsterdamse restaurant
NOS NieuwsAangepast

Ruitenvernieler joods restaurant Amsterdam had gevechtservaring

De man die vorige week in Amsterdam de ruiten van een koosjer restaurant insloeg, is getraind in het gebruik in wapens en had gevechtservaring. Dat bevestigt Willem van Vliet, de advocaat van de 29-jarige Palestijn.

Volgens Van Vliet is zijn cliënt geboren in een Palestijns vluchtelingenkamp in Syrië en was hij daar ook toen het kamp tijdens de Syrische burgeroorlog werd aangevallen door de terreurbeweging al-Nusra. "Op een gegeven moment was het geweld zo hevig, dat mensen besloten om zich niet af te laten slachten, de wapens op te pakken en terug te vechten", zegt Van Vliet. Ook zijn cliënt deed daar aan mee.

Voor zover Van Vliet weet, bleef het daarbij en is zijn cliënt zelf niet geradicaliseerd. Dat was volgens hem ook de uitkomst van een urenlang verhoor door een gespecialiseerd politieteam. Ook bij de doorzoeking van de woning van de man zou niets gevonden zijn wat op radicalisering wijst.

Twee dagen na zijn aanhouding werd hij dan ook vrijgelaten. Volgende week staat hij terecht voor vernieling en diefstal van de vlag die hij uit het restaurant wilde meenemen. Het OM zag geen reden om hem langer vast te houden.

Keiharde terrorist

De advocaat van de restauranthouder, Herman Loonstein, noemde de Palestijn gisteren in een persbericht "een keiharde terrorist". Hij zou tijdens het verhoor hebben gezegd dat hij bereid is meer geweld toe te passen om zijn doelen te bereiken en het martelaarschap hebben verheerlijkt. Ook zou hij bereid zijn voor zijn doelen te sterven.

Verder zou de Palestijn hebben verklaard dat hij wapens en training heeft gekregen van een beweging voor de bevrijding van Palestina. Loonstein vindt het daarom onbegrijpelijk dat de man door het OM in vrijheid is gesteld. Hij kon vanochtend nog geen toelichting geven aan de NOS.

Volgens Van Vliet wekt Loonstein ten onrechte de indruk dat zijn cliënt een terrorist is. Hij heeft in het politieverhoor inderdaad gezegd dat hij bereid is om opnieuw geweld te gebruiken, maar alleen in zelfverdedigingssituaties zoals in het vluchtelingenkamp in Syrië.

Jeruzalem

Over de actie bij het restaurant zegt zijn cliënt dat dat nooit meer gaat gebeuren. Volgens Van Vliet wilde hij een Israëlische vlag meenemen, uit frustratie over het optreden van Israël tegen de Palestijnen. De concrete aanleiding was de erkenning door president Trump van Jeruzalem als hoofdstad van Israël.

Toen de deur op slot bleek, sloegen bij hem de stoppen door en vernielde hij de ruiten. Agenten wisten hem vrijwel direct daarna te overmeesteren.

Van Vliet zegt verder dat uit het strafdossier niet blijkt dat zijn cliënt opzettelijk informatie heeft achtergehouden om een verblijfsstatus te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl