ANP
NOS NieuwsAangepast

Grapperhaus uit solidariteit naar Chanoeka-viering in Amsterdam

Minister Grapperhaus zal aanstaand weekend in Amsterdam een joodse Chanoeka-viering bijwonen. Hij wil daarmee duidelijk maken dat het kabinet het inslaan van de ruiten van een joods restaurant onaanvaardbaar vindt.

De minister van Justitie en Veiligheid zei in de Tweede Kamer dat hij binnen afzienbare tijd vaker langs zal gaan bij de joodse gemeenschap in Amsterdam. Hij wil los van de Chanoeka-viering bijvoorbeeld nog "een kleinere synagoge" bezoeken.

Hij zegt dat hij meteen na het incident uitgebreid heeft gesproken met de joodse gemeenschap en dat hij zijn bezoeken aan Amsterdam afstemt met burgemeester Van Aartsen.

Lichtjesfeest

De Kamer maakt zich grote zorgen over het incident van vorige week donderdag, waarbij een Palestijn die vanuit Syrië als asielzoeker naar Nederland is gekomen de ruiten van een koosjer restaurant stuksloeg. De VVD wil weten of de man antisemitische motieven had en of hij het land wordt uitgezet.

Grapperhaus zei dat hij inhoudelijk niet op de zaak kan reageren, omdat dit de rechtsgang kan schaden. Hij wil het OM en de rechter niet voor de voeten lopen. Maar hij wil wel "heel duidelijk laten blijken dat we dit onaanvaardbaar vinden".

Chanoeka is een achtdaags joods feest, dat ook wel lichtjesfeest wordt genoemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl