ANP
NOS NieuwsAangepast

Man die koosjer restaurant aanviel weer vrijgelaten

De man die donderdag vernielingen aanrichtte bij een koosjer restaurant aan de Amstelveenseweg in Amsterdam, wordt vandaag vrijgelaten met een dagvaarding. Hij wordt verdacht van vernieling en diefstal van de Israëlische vlag, en moet zich op 20 december verantwoorden in een supersnelrechtzitting.

Volgens de politie is er gezien de aard van de zaak en de afwezigheid van een strafblad geen reden om de man langer vast te houden. Hij werd vandaag urenlang verhoord, maar daaruit zijn geen zaken gebleken die langere detentie rechtvaardigen, zegt de politie. Hij legde eerder al een bekentenis af.

De man heeft een locatieverbod gekregen. Hij mag zich de komende negentig dagen niet binnen een straal van 100 meter van het restaurant vertonen. Ook moet hij meewerken met de reclassering.

Palestijn

De 29-jarige man vernielde donderdagochtend de ruiten van een koosjer restaurant aan de Amstelveenseweg, met in zijn ene hand een stok en in de andere een Palestijnse vlag. De man kon met behulp van pepperspray worden gearresteerd. Hij bleek een Palestijnse asielzoeker die naar eigen zeggen geen antisemitische motieven had.

Hij wilde met zijn daad een signaal afgeven aan de Israëlische regering en de "situatie van de Palestijnen aankaarten", zei zijn advocaat Willem van Vliet. De advocaat bevestigt vandaag dat het besluit van de Amerikaanse president Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël, voor zijn cliënt de aanleiding was voor zijn daad.

Van Vliet noemt de voorlopige invrijheidstelling een "verstandige beslissing". "Mijn cliënt heeft vandaag tijdens het verhoor zijn excuses aangeboden aan de restauranthouder en de Nederlandse bevolking."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl